Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Nobels Fredsfest»

Helnorsk Nobel-program: Disse artistene deler scene med Kurt Nilsen, Matoma og D.D.E.

Vil gjøre feiringen av fredsprisen til en gratis folkefest.

FEST: Sammen med Jan Fredrik Karlsen (t.v) har Arthur Buchardt stelt i stand gratis konsert for folket og fredsprisvinnerne. - Gratis er aldri gratis, sier leder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FEST: Sammen med Jan Fredrik Karlsen (t.v) har Arthur Buchardt stelt i stand gratis konsert for folket og fredsprisvinnerne. - Gratis er aldri gratis, sier leder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober ble det kjent at finansmannen Arthur Buchardt (70) har stelt i stand et alternativ til Nobelkonserten, som i år er avlyst.

- Det blir A-laget av norske artister, men vi jobber med å spikre programmet, sa konsertens rike onkel.

Nå letter nøkkelpersonene bak «Nobels Fredsfest» på sløret. 9. desember skal et knippe av Norges største artister underholde i borggården utenfor Oslo rådhus.

- Vi ville finne miksen mellom det folkelige og det magiske, sier Jan Fredrik Karlsen.

Store endringer

Den energiske manageren er hentet inn av Buchardt som kreativ leder for konserten, som skal sendes på NRK.

Dagbladet møter de to sammen med leder Berit Reiss-Andersen og sekretær Olav Njølstad i Nobelkomiteen. De er samlet på en kafé for et grytidlig morgenmøte, men stemningen bærer på ingen måte preg av tidspunktet.

- Vi manglet en viktig brikke i vår fest, før disse gutta kom inn og ristet rundt på det hele. De har vært driftige, sjenerøse og nytenkende, sier Reiss-Andersen.

Hun forteller at rekkefølgen på feiringen av Nobels fredspris er veldig satt. Første dagen tar komiteen imot gjestene og andre dagen er det seremoni og bankett. Siste dagen er det utstilling på Nobelsenteret før det hele avsluttes med Nobelkonserten.

Nobels Fredsfest skal imidlertid foregå dagen før prisen deles ut til Denis Mukwege og Nadia Murad i Oslo rådhus. Karlsen og Buchardt fikk det dermed som de ville.

- Prisvinnerne er vår tids helter. Derfor er konserten så utrolig viktig for oss. Der kan alle komme og se prisvinnerne og oppleve kunstneriske uttrykk for hva prisen handler om. De kan høre dem snakke og få følelsen av hva prisen handler om, sier Reiss-Andersen.

Bare nordmenn

Nobelkonserten har i alle år fløyet inn store internasjonale artister og programledere. På det meste ble konserten sendt på TV i over 100 land. I år er blir Nobels Fredsfest bare sendt på NRK. På scenen står det bare nordmenn.

Jan Fredrik Karlsen forteller med stor entusiasme om programmet han har stelt i stand (se programmet i faktaboks). Programmet skal ledes av Kåre Magnus Bergh og Silje Nordnes.

- Se for deg den bakgrunnen du får med Rådhuset i bakgrunnen og Alfred Nobel i midten. Så starter hele greiene med at Eivind Buene spiller et stykke på klokkene i rådhuset som er komponert for anledningen. Hvis du ikke kjenner følelsene boble da, må du finne på noe annet altså. Dette blir en kraftfull opplevelse for folk.

Videre kan han avsløre at Eva Weel Skram skal synge et stev, Kurt Nilsen skal synge en sang med «touch av jul, kjærlighet og varme» og at D.D.E. skal spille en «Hver gang vi møtes-gyngende versjon» av «Det umulige er mulig».

Stjernekamp-vinner Ella Marie skal joike sammen med bandet sitt Isak og Freddy Kalas gjøre BlimE-dansen sammen med Redd Barna. Ensemblet Fargespill, som er kjent for sin forestilling om mangfold og likeverd, skal også gjøre et nummer.

- De representerer integrering og fredsarbeid, skyter Buchardt inn.

Gratis

- Dere skryter av at konserten blir mer folkelig og tilgjengelig enn før. Hvorfor har ikke konserten vært gratis fram til nå?

- Fordi inntektene fra billettsalget har vært en viktig del av finansieringen, rett og slett, sier Njølstad.

- Grunnen til at det er gratis er at jeg garanterte for dette her, sier Buchardt.

Berit Reiss-Andersen utdyper:

- Tradisjonelt har man villet åpne et vindu ut mot verden for å vise fram fredsprisen. For å greie det har man hatt en profil med internasjonale artister og det kostet mye penger. Til slutt ble det også for dyrt for våre samarbeidspartnere som måtte avlyse. Gratis er aldri gratis, for det er jo en kostnad et sted. Nå har jo Arthur garantert for dette her, og dermed blitt veldig motivert for å få selskaper til å bidra, sier hun.

Buchardt ler og sier han var forberedt på å ta hele regninga. Han har imidlertid skaffet ni private sponsorer til arrangementet.

Engangstilfelle

Ettersom eventbyrået Gyro og produksjonsselskapet Warner Bros. Norge fortsatt har avtale med Nobelkomiteen om å produsere Nobelkonserten, blir Nobels Fredsfest et engangstilfelle.

- Ingen vet hva framtida vil bringe når det gjelder konserten, men jeg vil bli overrasket om man ikke lot seg inspirere av årets konsert i framtida. Det vi vet, er at det blir konserter i framtida også, sier Njølstad.

Forsamlingen bryter opp og understreker Oslo kommune og NRK fortjener en takk for at de velger å bidra. Njølstad haster av gårde før fotografen rekker å ta bilde. Straks har også Buchardt betalt for kaffen og maten, uten å forhøre seg med de andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!