Help! Her er Beatles-idolene

Fire idoler ladet i går opp til Beatles-aften med å kle seg ut som «Fab Four». Verdifulle tips og innspill fikk de også - av Tor Henning Olsen i coverbandet Det Betales.

-  Oi oi oi, har du valgt den låta? Da må du ha på deg de originale Beatles-skoene mine, sa Olsen til Christian Stenseng - og lånte ham skoene.

-  Den låta er en bortgjemt liten skatt. Du har en fin og klar stemme. Gjør låta til din hvis du vil gå videre, rådet han Tone Damli Aaberge.

-  Beatles-sveisen har du inne. Og du har gjort et godt valg, låta er kjent. Men jeg skulle ønske du hadde valgt en låt der du fikk brukt den rustne, rå stemmen din bedre. Jeg holdt på å besvime av glede over den Johnny Cash-versjonen din forrige gang, sa han til Erik Flaa.

-  Ditt låtvalg er Beatles\' trolig største stund. Til deg har jeg ett triks å lære vekk. Bruk det - så er du garantert videre, sa han til Eva Weel Skram.

2000 konserter

Tor Henning «John Ramon» Olsen har gjort rundt 2000 konserter med Det Betales. Bandet covrer Beatles-klassikere, og har 120 av dem på repertoaret.

Det norske tribute-bandet har gitt flere konserter på legendariske The Cavern Club i Liverpool - scenen der Beatles oppsto som band mot slutten av 50-tallet. I august skal de stå der igjen.

Knapt en mann i Norge kan sin Beatles bedre enn Tor Henning Olsen.

Dresset opp

Og i går møtte han fire av de seks gjenværende idolene i Dagbladets fotostudio. Der dresset han dem opp i kostymene, parykkene og gitarene til Det Betales. Samtidig øste han av sin 20 år lange erfaring. De lyttet ivrig, alle fire - både Christian «Paul McCartney» Stenseng, Eva «John Lennon» Weel Skram, Erik «George Harrison» Flaa og Tone «Ringo Starr» Damli Aaberge.

-  Christian, du har valgt en killerlåt. Når vi gjør den på scenen, er det allsang fra andre strofe. Dette er Idol-kveldens mest catchy låt. Få publikum med! Lykkes du, er du garantert videre. Men låta er sinnssykt krevende. Dels fordi den går høyt - og dels fordi du knapt rekker å puste, mente Olsen om Christians låtvalg «Can\'t Buy Me Love».

Matt stemme

-  Jeg vet det. Det er sinnssykt mye tekst. Jeg har ikke sjanse til å puste. Men jeg ville velge den mest opptempo låta av alle, for å ha sjanse. Men i det siste har jeg slitt med matt stemme, svarte Christian.

Så gled de to inn i en faglig diskusjon om framførelse av vers og refreng, tempo og dur-art.

-  Prøv å levere i C-dur, som Beatles. I så fall utøver du stor idrett, mente Olsen.

-  Jeg tror ikke folk hjemme i stua skjønner hvor vanskelig det kan være. Beatles høres jo så enkelt ut, innvendte Christian.

-  Slapp av. Folk skjønner at Beatles er krevende. Det er en grunn til at få band gjør Beatles-låter. Det handler om respekt - og at låtene krever. For øvrig synes jeg du allerede ter deg som en beatle. Kan vi låne deg hvis vi får sykdom i bandet? spurte Olsen.

Usikker Tone

I det hele tatt dreide mye seg om Christian Stenseng i Dagbladets fotostudio. 21-åringen fikk æren av å la seg forvandle til kveldens favoritt-beatle. Alle fire idolene vi hadde besøk av, har nemlig valgt låter av Paul McCartney.

(De to siste - Alejandro Fuentes og Jorun Stiansen - har valgt henholdsvis en coverlåt og en låt signert Lennon/McCartney.)

Tone Damli Aaberge funderte veldig på om hun har valgt feil. «Martha My Dear» fra Beatles\' «White Album» er litt ukjent.

-  Egentlig ville jeg synge «The Long and Winding Road». Men den tok Eva. Så da valgte jeg favorittlåta mi. Jeg er redd den er for ukjent, og at jeg ryker ut. Men å så fall ryker jeg med en god følelse, mente Tone.

-  Jeg liker veldig godt det lette pianoarrangementet. «Martha My Dear» er ei sommerlåt. Den setter folk i stemning. Det Betales har ikke låta på repertoaret. Men den er favorittlåta til trommisen vår, fortalte Tor Henning Olsen.

Det Betales-vokalistens innvending mot kveldens idolfinale, er at den mangler rockelåter:

-  Beatles hadde vanvittig energi. Jeg hadde håpet noen torde å tråkke til med de mest rocka låtene. For eksempel «Revolution», «Back in the USSR» eller «Get Back». Eller «Help». Låtene dere har valgt er flotte, men sakte. Erik, deg hadde jeg drømt om å høre med Lennon-følelse på «Revolution».

Eva Weel Skram holdt på å ryke sist. Hun er bekymret fordi dommerne den gangen etterlyste dans og bevegelse på scenen.-  «The Long and Winding Road» er ikke en låt jeg kan danse til. Har du noe forslag? spør hun.

Tor Henning Olsen mener han har vinneroppskriften.

-  Jeg vet nøyaktig hva du kan gjøre. Gjør du det, er du garantert videre, mener Olsen.

Eva er enig, lyser opp og sier hun faktisk har tenkt tanken selv noen ganger.

Så pålegger hun Dagbladet taushetsplikt fram til sending.

ORIGINALENE: The Beatles slik de så ut på sekstitallet. I kveld synger Idol-gjengen noen av låtene deres.
RÅD TIL EVA: Her får Eva Weel Skram eksperttipset fra Tor Henning Olsen som skal sende henne videre i Idol. Tone Damli Aaberge (til høyre) synes planen er bra.