- Helsefarlig ekstrem-tv

TVNorge venter på psykologenes vurdering før de bestemmer seg for om de skal lage en norsk versjon av ekstrem-tv-serien Big Brother. - Jeg ville aldri vurdere noe sånt. Å delta i denne serien er direkte helseskadelig, sier «Robinson-psykolog» John Sandstrøm.

Deltakerne til høstens «Robinsoneksepdisjon» på TV3 blir plukket ut med hjelp fra katastrofepsykologen John Sandstrøm. Deltakerne i «Villa Medusa» på TVNorge fikk tilbud om samtale med ham etter at de kom hjem. Én takket ja.

Nå går han hardt ut mot serien Big Brother, opprinnelig nederlandsk ekstrem-tv, som TVNorge vurderer om de skal lage en norsk versjon av.

- Et slikt program vil være direkte helseskadelig for dem som deltar, uansett om de har hatt problemer på forhånd eller ikke. Det vil være like skadelig for en marinejeger som for hvem som helst ellers, sier Sandstrøm.

Populært

Big Brother var en knallsuksess da det gikk på nederlandske tv-skjermer i høst. Det var et av Nederlands mest sette programmer. Men i etterkant fikk noen av deltakerne problemer. Konseptet går ut på å sperre ti mennesker inne i 100 dager i en forseglet leilighet og overvåke dem med tjuetalls kameraer hvert sekund hele døgnet. Det er opp til tv-seerene å stemme folk ut. De som sitter igjen, vinner en pengepremie. I Nederland var premien på rundt 850000 kroner. I Norge har TVNorge rettighetene. Serien skal sendes i Sverige og Danmark, og i Tyskland der poltikere forsøkte å stoppe serien, uten hell. Om serien blir sendt i Norge, er både et økonomisk og etisk spørsmål.

- Dette programmet er såpass outrert at vi vil bruke eksperthjelp, det vil si psykologer eller psykiatere, for å finne ut om vi vil sende det, sier informasjonssjef i TVNorge, Jens Petter Gjelseth til Dagbladet.

Stoffproblemer

Psykolog John Sandstrøm vil ikke stille opp på noe slikt.

- Programmet virker farlig uansett hvilken tilstand man måtte være i, sier Sandstrøm.

Han har nettopp intervjuet 44 som ønsket å være med i høstens kommende «Robinson»-serie. Enkelte av dem som ble intervjuet, har hatt problemer med stoff eller spiseforstyrrelser.

- Det er helt klart at et antall av søkerne har eller har hatt psykiske problemer, sier Sandstrøm. Han understreker at de som ble valgt ut, er skikket til å delta.

Sandstrøm hevder at en del av menneskene som søker til slike programmer er preget av et eller annet i livet som gjør at de ikke er modne for å delta.

Nå mener han at tv-bransjen er i ferd med å skyve grensene for langt.

- Man burde spørre om ikke enkelte folk bør beskyttes mot seg selv, sier Sandstrøm.

espen.harpestad.mikalsen@dagbladet.no

IKKE OK? Før TVNorge sender norsk versjon av «Big Brother», avventer kanalen psykologenes vurdering. Her fra den tyske utgaven.