Helseforetak og kvalitet

Helseforetakene har hentet inn ledere med en bedriftskultur som er mer rettet mot lønnsomhet og økonomiske resultater enn på det som tradisjonelt har vært helsetjenestens verdigrunnlag, skriver Bente Ohnstad som har vært sentral ved utformingen av helselovgivningen som ble vedtatt i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAGBLADET den 25. februar d.å. kan vi lese om direktøren i Helse Førde som har møblert kontoret sitt for 590 000 offentlige skattekroner. Direktøren blir sitert på at «det er altfor lite kvalitetsbevissthet i offentlig sektor.» Kvalitet var riktignok et stikkord da helseforetakreformen ble iverksatt. Det var neppe kvaliteten på møblene til direktøren man hadde i tankene, men kvalitet på tjenestetilbudet til pasientene. Helse Førde er landets minste foretak. Hvordan disponeres skattekronene i andre foretak? Sykehusene ble gjennom reformen i 2002 organisert i statlig eide foretak som i størst mulig grad skal drives etter bedriftsøkonomiske prinsipper. Reformen har flyttet beslutninger ut av det politiske systemet og inn i «profesjonelle» styrer. De regionale helseforetakene er tillagt ansvaret for å sørge for nødvendig spesialisthelsetjeneste til befolkningen i sin region. De fem regionale helseforetakene eies av staten ved Helse- og omsorgsdepartementet, mens datterforetakene (lokalsykehusene) eies av de regionale helseforetakene. Alle foretak har egne styrer. Øverst sitter statsråden som ansvarlig. Men har hun ansvaret, og er det mulig å ha det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer