Helseledelse - mission impossible?

Fyrbøter i helvete, dilemmatyranni eller uløselig likning? Det er satt mange karakteristikker på helselederes hverdag. Noen av dem er riktige.

KRITISERT UANSETT: «Holder ikke lederen budsjettet, blir han gjerne offentlig kritisert. Men når han overholder budsjettet, blir han fort kritisert for å prioritere økonomi høyere enn pasientene», skriver kronikkforfatteren. 
Foto: NTB Scanpix
KRITISERT UANSETT: «Holder ikke lederen budsjettet, blir han gjerne offentlig kritisert. Men når han overholder budsjettet, blir han fort kritisert for å prioritere økonomi høyere enn pasientene», skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Uansett bransje er det krevende å lede store og komplekse organisasjoner. Helseledere har noen tilleggsutfordringer andre ledere ikke har, og jeg mener de største lederutfordringene finnes i helsesektoren. Et eksempel: Oslo universitetssykehus har 18 000 ansatte, omtrent som Statoil ASA. Helge Lund har unektelig en utfordrende jobb, men han slipper fakkeltog når en plattform skal flyttes. Han blir neppe kontaktet daglig av kunder som har lest på nettet hvilken borekrone som er best, og han har ikke profesjoner som mener det er deres rett å bestemme hvor mye olje og gass som skal produseres.

Avgjørelsene helselederne tar, blir fulgt med argusblikk av media, pårørende, pasienter, ansatte og politikere. Beslutningene blir evaluert og kommentert. Holder ikke lederen budsjettet, blir han gjerne offentlig kritisert. Men når han overholder budsjettet, blir han fort kritisert for å prioritere økonomi høyere enn pasientene. Økes administrasjonen for å ta unna alle skjemaene som regner over lederen, må helselederen svare for at pengene ikke går til pasientene. Gjør lederen papirarbeidet selv, blir han beskyldt for å være byråkrat og fjerne seg fra faget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer