Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Helseministerens pinlige selvskryt

Det hadde stått dårlig til på dette feltet dersom Høyres tidligere syn hadde vært rådende.

«SKRYTER»: Bent Høie er antakelig pinlig klar over at kortere ventetider blant annet skyldes en tydelig rødgrønn satsing på digitale kommunikasjonsverktøy i helsesektoren, skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«SKRYTER»: Bent Høie er antakelig pinlig klar over at kortere ventetider blant annet skyldes en tydelig rødgrønn satsing på digitale kommunikasjonsverktøy i helsesektoren, skriver artikkelforfatterne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie skryter stadig mer uhemmet av alt regjeringen angivelig får til på helseområdet. Det pussige er at det er de regionale helseforetakene, som Høie vil kvitte seg med, som lykkes med å gi god og likeverdig pasientbehandling over hele landet. Og det er de offentlige sykehusene som nå ruller ut pakkeforløpene for kreft; de samme sykehusene som til stadighet får høre at de trenger private kommersielle «konkurrenter» for å bli gode.

Bent Høie snakker ofte om ventetider. Nylig var han ute og skrøt av at ventetidene for pasientbehandling har gått ned. Det er selvsagt helt utmerket, men helseministeren framstiller det som om dette er noe helt nytt og at det er regjeringen som har snudd en dårlig trend. Det er direkte feil. Sannheten er at ventetidene for all pasientbehandling i norske sykehus; både innen somatikk, rus og psykiatri, har gått ned i en jevn kurve fra 2010 til i dag. Det er bare å gå til helsestatistikkene, så ser man dette temmelig klart.

Det snodige er at når helseministeren lykkes, bygger han på den rødgrønne regjeringens politikk. Høie er antakelig pinlig klar over at kortere ventetider blant annet skyldes en tydelig rødgrønn satsing på digitale kommunikasjonsverktøy i helsesektoren. Det hadde stått dårlig til på dette feltet dersom Høyres tidligere syn hadde vært rådende.

I hele sin opposisjonsperiode drev Høyre, med Høie og Solberg i spissen, en ubegripelig og innbitt kamp mot fornuftig bruk av IKT i pasientbehandling og helseforskning. Det får være et pluss i margen at partiet etterhvert har besinnet seg. Når det gjelder Bent Høies egne politiske påfunn, går det heller dårlig. Forslaget om statlig styring av kommunal eldreomsorg har ikke akkurat fått Kommune-Norge til å ta bølgen, for å si det mildt. Forslaget om å opprette en såkalt «havarikommisjon» for helsesektoren får det glatte lag både fra utvalget som har vurdert forslaget og høringsinstansene.

Høies store ideologiske privatiseringsprosjekt, det såkalte «fritt behandlingsvalg», ser heldigvis ut til å lide en grum skjebne i skyggenes dal. Og mens Høie hopper fra isflak til isflak i håp om å redde seg tørrskodd på land med en smule ære i behold, er fellesskapets helsevesen hver eneste dag på plass for å gi topp behandling til norske pasienter og brukere.