DEBATT

Coronaviruset:

Helsemyndighetene forebygger ikke luftsmitte

En farlig farse, skriver smittevern-eksperten.

SMITTEVERN: - Våre mange milliarder på bok – og generell kompetanse – må kunne brukes til å stoppe epidemien med gode nok smitteverntiltak, mener innsenderen. Bildet er tatt fra isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: NTB Scanpix
SMITTEVERN: - Våre mange milliarder på bok – og generell kompetanse – må kunne brukes til å stoppe epidemien med gode nok smitteverntiltak, mener innsenderen. Bildet er tatt fra isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hele innledningen og videre oppfølging av dagens Coronavirus-epidemi har vært en farlig farse der beredskapsplaner, beredskapsutstyr, rutiner og veiledning har manglet helt fra starten av. Det virker som om helsemyndighetene passivt godtar at en tsunami av Coronavirus skal velte inn over landet som en slags «Guds dom», særlig mot den eldre delen av befolkningen.

Bjørg Marit Andersen, professor dr med Tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved OUS-Ullevål
Bjørg Marit Andersen, professor dr med Tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved OUS-Ullevål Vis mer

Norske myndigheters resignerte holdning har samtidig latterliggjort og forminsket de store anstrengelser Kina, Sør-Korea, Singapore og andre land har gjennomført for å redde sin befolkning.

I de asiatiske landene har de etter erkjennelsen av smitten raskt innført strenge tiltak for å forhindre både kontakt- og luftsmitte.

Importkontroll og karantenetiltak har vært imponerende, grundig testing og smitteoppsporing gjennomføres, proaktiv desinfeksjon i det offentlige samfunn og privat gjennomføres, godt smittevernutstyr og munnbind/åndedrettsvern er tilgjengelig og luftsmitte-isolasjon og behandling i sykehus har vært gjennomført av mulig- og sikkert smittede pasienter.

De har behandlet coronavirusutbruddet som Sars-utbruddet i 2003 – som også var et luft- og kontaktsmitteutbrudd.(1*)

I Norge er slike tiltak blitt latterliggjort ved at myndighetene «ikke tror på det» - uten noen form for seriøs dokumentasjon eller diskusjon. Samtidig forteller de historieløst om et «eksperiment» på det norske folk ved nedstenging av skoler og annen aktivitet, selv om dette er brukt ved tidligere epidemier. Både helsedirektøren og finansministeren beskytter seg ved å hoste livlig i albuekroken. Og nå sitter mange av dem i karantene på grunn av manglende kunnskap om smittevern.

I norske apotek er det kritisk mangel på kirurgisk munnbind og hånddesinfeksjonsmidler samt annet enkelt smittevernutstyr.

Befolkningen får beskjed om ikke å hamstre, men å gå i butikken hver dag- samtidig som de mangler håndhygienemidler og annet smittevernutstyr som kirurgisk munnbind- som kan beskytte noe ved luftveissymptomer. På sykehusene er det også alvorlig mangel på smittevernutstyr, trening og sikker bruk av utstyret og desinfeksjonsmidler. Beredskapslagrene til helsemyndighetene var helt tomme – lenge før denne epidemien startet!

Coronaviruset Sars dukket opp i Kina som et helt nytt dødelig virus i verden og ble av WHO 10. februar 2003 erklært som «atypisk pneumoni». (1*)

Den 12. mars sendte WHO ut «global alert» at pasienter relatert til utbruddet skulle isoleres med «kontakt og dråpesmitte, en meter fra pasienten». Begrunnelse for å erklære «kontakt og dråpesmitte» forelå ikke; ingen kjente til viruset. Over 90 prosent av syke og døde pasienter i den første fasen var helsepersonell som bare var utstyrt for «kontakt-dråpesmitte».

WHO oppdaterte smitteverntiltak 24.mars 2003 til «strict barriere isolation», luftbåret/dråper/ kontaktsmitte med triage, isolasjon i luftsmitteisolat, desinfiserende tiltak, kirurgisk munnbind/tett maske (åndedrettsvern) – og at smittevernutstyr skulle tas på før man gikk inn til pasienten. Dette er det høyeste og beste nivå for smitteverntiltak ved alvorlige infeksjoner. Den 24. april kom WHO med enda mer forsterket smitteverntiltak med fokusering på åndedrettsvern og øyebeskyttelse og full smittevernbekledning før man gikk inn til pasienten. I mai 2003 innrømmet WHO at de var for seine i den tidlige fasen av Sars-utbruddet. I starten av juni 2003 var det rask nedgang på nye tilfeller og det meste var over. (1*)

COVID-19 som dukket opp i Wuhan i Kina i slutten av 2019 er nær slektning av Sars og ble også av WHO erklært som «kontakt og dråpesmitte en meter fra pasienten» – uten kunnskap om virusets levetid i miljøet, smitteveier eller farlighet. Selv om dette viruset er halvparten så dødelig som Sars (10 prosent), er det kanskje tusen ganger mer smittsomt enn Sars, finnes i store mengder i spytt og i pust i tidlig fase av sykdommen, og kan smitte før pasienten får symptomer.

Likevel forfekter norske helsemyndigheter et kontakt- og dråpesmitte-regime en meter fra pasienten- ved mistanke om Coronasmitte. Dette er helt uforsvarlig overfor landets befolkning!

COVID-19 må erklæres som luft- og kontaktsmitte og streng isolasjon. Pasienter med mistenkt eller sikker Coronainfeksjon må behandles tidligst mulig i undertrykks-isolater eller i andre isolater/enerom med eget toalett. Påkledning for helsepersonell skal være fullt engangs smittevernutstyr – hette, briller/skjerm, åndedrettsvern, hansker, smittefrakk/hel dress- og med trening av på- og avkledning før bruk.

Helsepersonell og andre som skal behandle/hjelpe ikke-smitte- pasienter i og utenfor sykehus må i det minste bruke engangs hette/munnbind og hansker og uniform, og de må utstyres med komplett smittevernutstyr og desinfeksjonsmidler i tilfelle de uforvarende kommer til en pasient som kan være smittet.

Myndighetene må sette i gang vinmonopolet med å produsere hånddesinfeksjonsmidler som det nå er stor mangel på.

Kirurgisk munnbind er det heller ikke vanskelig å lage og det har uendelig holdbarhet på lager. Åndedrettsvern (P3 maske, filtermaske) kan produseres i vårt land. Våre mange milliarder på bok – og generell kompetanse – må kunne brukes til å stoppe epidemien med gode nok smitteverntiltak – så snart som mulig!

( 1* : Kilde for SARS: Se Håndbok i hygiene og smittevern. Del 1. Mikrobiologi og smittevern. Fagbokforlaget 2015 og Del 2. Praksis og teori. Elefantus forlag 2016).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer