Helsepersonell som i-landshjelp?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELSEVESENET: I følge Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustads innlegg i Dagbladet 5. september er regjeringen i rute med å nå sitt mål om 10.000 nye årsverk i helsevesenet innen 2015. Men utviklingsminister Erik Solheim har uttalt at Norge de neste tiårene vil trenge minst 130.000 nye helsearbeidere. Mye tyder derfor på at det om få tiår vil bli vanskelig for Norge å utdanne tilstrekkelig med helsepersonell selv. Changemaker er derfor spent på hvordan helse- og omsorgsministeren har tenkt å løse problemet i framtida. Det vi frykter, er en aktiv rekruttering av helsepersonell fra utviklingsland som selv sliter med for få helsearbeidere.

Changemaker mener det er uakseptabelt og uetisk å stjele helsepersonell fra utviklingsland som selv trenger flere ansatte i helsesektoren. Dette er hjernetyveri! Changemaker krever at Norge tar avstand fra hjernetyveri ved å innføre bindende regler for ansettelser av helsepersonell som er utdannet i andre land. Et slik regelverk må forby aktiv rekruttering fra utviklingsland med underskudd på helsepersonell. Det må også fastslås at fattige land som mister helsepersonell får erstatning som veier opp for det de har tapt, og erklære at en slik erstatning ikke må betales med bistandspenger. Norge bør også jobbe for å innføre et slikt regelverk internasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer