Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kjønnsbekreftende behandling:

Helsepersonell som nekter å gi helsehjelp

Skeiv Ungdom jobber for at alle mennesker skal få kunne leve gode liv som seg selv. Vi er skremt over et helsevesen som ikke jobber for det samme

NØDVENDIG HELSEHJELP: Et godt helsetilbud for transpersoner inkludert hormonbehandling og kirurgi er helt nødvendig helsehjelp for mange, da ubehag knyttet til egen kropp, hvordan man blir lest av samfunnet og minoritetsstress ofte påvirker ens psykisk helse, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
NØDVENDIG HELSEHJELP: Et godt helsetilbud for transpersoner inkludert hormonbehandling og kirurgi er helt nødvendig helsehjelp for mange, da ubehag knyttet til egen kropp, hvordan man blir lest av samfunnet og minoritetsstress ofte påvirker ens psykisk helse, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonal Behandlingstjeneste for Transseksualisme (NBTS) er en sykehusavdeling som ikke ønsker å gi mennesker nødvendig helsehjelp, og derfor ikke lengre gidder å utrede folk.

Det er i alle fall slik det fremstår etter innføringen av en ny intern regel fra 1. april 2018. Den innebærer at alle som har mottatt kjønnsbekreftende behandling utenfor NBTS vil få avslag på videre behandling og utredning.

Det argumenteres med at påbegynt behandling vil påvirke symptombildet og gjøre det vanskeligere å diagnostisere pasienten. De har i ettertid fjernet dette fra nettsidene, men dette er fortsatt et tydelig signal om hvordan de ønsker å drive tjenesten, og man kan anta at dette fortsatt vil være praksis.

I tillegg prøver de å stoppe andre aktører å gi hormonell og kirurgisk behandling til transpersoner. I årsrapporten for 2017 sier de at de ønsker tilsyn av andre aktører, og at dette er meldt videre til Helse Sør-Øst. De har tidligere også meldt aktører til Helsetilsynet, og det er å anta at det er dette som skjer nå også.

I praksis betyr dette at utrolig mange av NBTS sine nåværende pasienter står uten et tilbud om nødvendig helsehjelp. Både de av oss som har gått i utredning hos NBTS i lang tid, og i utgangspunktet nærmer seg å få diagnose og behandling hos NBTS, og de av oss som har måttet vente med å få henvisning til NTBS, vil nå kunne bli nektet behandling fordi man har fått påbegynt behandling et annet sted.

Et godt helsetilbud for transpersoner inkludert hormonbehandling og kirurgi er helt nødvendig helsehjelp for mange, da ubehag knyttet til egen kropp, hvordan man blir lest av samfunnet og minoritetsstress ofte påvirker ens psykisk helse. Svensk forskning viser at blant transungdom mellom 15 og 19 år har 40 prosent prøvd å tatt sitt eget liv.

Det er overhode ikke forsvarlig, og det er helt utrolig at et offentlig helsetilbud får drive på denne måten. Hadde andre deler helsevesenet hatt lignende praksis hadde hele landet stått på hodet.

La oss oversette dette til en mer generell situasjon:

«Denne personen blir bedre av denne medisinen, men siden det var noen andre som fant ut at man skulle prøve ut denne medisinen så kan ikke vi avgjøre om det er rett type medisin.»

Høres helt absurd ut, sant? Men her har vi realiteten for en rekke ungdommer og voksne nå, som allerede er i en sårbar situasjon. Og dette bestemmes av helsepersonell som skal være eksperter på dette området, men stadig viser manglende kunnskap og forståelse for transpersoner og grunnleggende god helsehjelp.

Vi krever at denne regelen oppheves både på papiret og i praksis og at det så raskt som mulig skjer en gjennomgående endring på dette feltet, med grunnlag i hva de av oss som trenger denne behandlingen ønsker og har behov for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!