DØDE AV AIDS: Bildet er av artisten Freddy Mercury i Queen, under en konsert i Paris. Han døde av aids i 1991 noen få år før medisinene som revolusjonerte hiv-behandlingen kom, skriver artikkelforfatter. Foto: AFP / NTB Scanpix
DØDE AV AIDS: Bildet er av artisten Freddy Mercury i Queen, under en konsert i Paris. Han døde av aids i 1991 noen få år før medisinene som revolusjonerte hiv-behandlingen kom, skriver artikkelforfatter. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

30 år med Verdens Aidsdag:

Helsepersonell vet for lite om hiv

Vellykket hiv-behandling i dag innebærer at man ikke kan smitte andre. Det er det mange som ikke vet, selv ikke i helsesektoren.

Meninger

I disse dager går filmen «Bohemian Rhapsody» på kino – historien om Freddie Mercury i rockegruppa Queen, som døde av aids i 1991 noen få år før medisinene som revolusjonerte hiv-behandlingen kom.

Da Freddie Mercury fikk aids på 80-tallet, var det mye hysteri og frykt rundt hiv. Hiv bredte om seg raskt og det fantes ikke gode medisiner. Frykten ga grobunn for mange fordommer og stigmatisering.

I dag, nesten tretti år etter at Mercury døde, er situasjonen derimot en helt annen. I Norge har vi god kontroll med hiv og globalt ser vi en reduksjon i antall nye tilfeller hvert år. Medisinene har blitt gode. I vår del av verden er hiv i dag en kronisk infeksjon man lever godt og lenge med og ikke noe man dør av.

Man kan heller ikke smitte andre når man går på medisiner og vellykket behandling. Vellykket behandling betyr at viruset går i dvale, ikke er målbart og man kan heller ikke bringes videre. I Norge har alle som lever med hiv rett til gode medisiner.

På tross av den enorme utviklingen som har skjedd, er det fortsatt mange fordommer og uvitenhet om hiv i samfunnet vårt. På Aksept – Kirkens Bymisjons senter for alle berørt av hiv, hører vi forbløffende ofte historier som forteller oss at det er mange der ute som ikke har fått med seg dette.

Mange, selv i helsesektoren, vet ikke at hiv ikke smitter når man går på vellykket behandling. Noen av historiene vi hører er at pasienter som er hivpositive kan bli bedt om å spise med plastbestikk. Eller at taushetsplikten brytes. Det handler som regel om manglende kunnskap og smitteangst. Det sier seg selv at det er en stor belastning å bli møtt på den måten.

Når vi i dag markerer Verdens Aidsdag, 30 år etter første gang i 1988, er det fortsatt behov for å øke kunnskapen vår om hiv. Stigma bekjempes med økt kunnskap.

Vi trenger et betydelig kunnskapsløft, også i helsesektoren, for å sikre at de som lever med hiv skal slippe å bekymre seg for å bli møtt med gamle fordommer og utdatert kunnskap. Da jeg fortalte ei ung jente på 19 at jeg jobbet med hiv, svarte hun entusiastisk: «Så spennende, vi lever jo i ei tid da mange fordommer faller!»

Det er på tide at fordommene faller. Og som Freddie Mercury så klokt sa da han fikk vite at han hadde fått hiv: «Dette skal ikke få definere meg, jeg er først og fremst en artist».

Det gjelder oss alle, vi trenger først og fremst å bli sett for den vi er. God verdens aidsdag!