Helsepersonellkrise tas på alvor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HELSEPERSONELL: Under tittelen «Apartheid med et smil» hadde Dagbladet 14/9 på lederplass en kritisk kommentar knyttet til den nylig fremlagte rapporten «En solidarisk politikk for rekruttering av helsepersonell». Det kan virke som om Dagbladet har misforstått rapportens budskap.

I dag er det stor mangel på helsepersonell i fattige land. Spesielt gjelder dette enkelte land i Latin-Amerika, de fleste land i Afrika og sør i Asia. Disse landene bærer de tyngste byrdene når det gjelder dødelighet, sykdom og nød. Mangel på helsepersonell fører til at de blant annet ikke får utført relativt enkle livreddende aktiviteter som vaksinasjon og medisinering. De få som utdannes, reiser ofte ut og arbeider i andre land med høyere lønninger. Slik tappes landene for viktige helsearbeidere, helsesystemene svikter, og befolkningen blir skadelidende.

Samtidig er det slik at land med best økonomi, som for eksempel Norge, har minst sykdom og flest helsearbeidere. Når vi i fremtiden får flere eldre i samfunnet og færre mennesker i den arbeidsføre aldersgruppen (16 år -60år), vil vi trenge mer helsepersonell til helse- og omsorgsoppgaver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer