Helskog fortsetter i TV2

Gerhard Helskog vil fortsette i TV2. Han mener dokumentarflausen om doping vil gjøre ham til en enda bedre journalist.

Etter sitt livs tøffeste uke som journalist, har Gerhard Helskog bestemt seg for å snakke.

- Jeg er ennå ikke meg selv, og vet ikke hvordan jeg skal ordlegge meg. Jeg vil ikke bli framstilt som noen sutrebøtte. Det er det verste jeg veit, sier Helskog til Dagbladet.

Rører ikke alkohol

Fredag sto Gerhard Helskog og TV2-sjef Kåre Valebrokk fram foran et pressekorps for å beklage at «Rikets tilstand»-dokumentaren om medisiner under Lillehammer-OL ble sendt. De hadde steinansikter, og seansen liknet en begravelse. Helskog har noen blomsterbuketter på kontoret fra folk som føler med ham, men mesteparten har han hjemme.

- Enhver kan vel forestille seg hvordan det har vært. Det er alt jeg vil si. Jeg har begynt å røyke sigarillos, men jeg skal slutte i neste uke. Alkohol rører jeg ikke disse dagene.

- Du har ofte skapt mediestorm gjennom «Rikets tilstand». Hvordan er det å stå midt i sentrum sjøl?

- Ja, du vet. Telefonen ringer i ett kjør. Jeg får mange e-mail. Etter hvert har forbausende mange av brevene blitt oppmuntrende. Noen syntes antakelig jeg fikk nok juling for en stund. Også blomster. Det har varmet. Det er bare tre- fire som har kalt meg Quisling og det må jeg være fornøyd med i ei tid som denne. Journalistene har vært menneskelige, selv om jeg ikke alltid har vært like fornøyd med presisjonsnivået. Men det blir litt ironisk å snakke om akkurat det, etter den feilen vi har gjort.

Forsetter likevel

TV2-graveren sier at han skal bruke jula til å tenke over yrkeslivet, men beslutningen er allerede så godt som tatt. Da Helskog tilbudte seg å gå etter dokumentaren, sa TV2-sjef Valebrokk nei.

- Valebrokk har vist at han er en stor redaktør. Han sto rakrygget og klarte å skille mellom vesentlig og uvesentlig da det blåste. At han har vist oss tillit etter feilen vi gjorde viser et storsinn.

- Vil du fortsette som gravejournalist i TV2?

- Kåre vil at jeg skal fortsette i huset. Da gjør jeg det. Nå skal Tonje Steinsland og jeg utrede nye programformer i ett år, så får vi se hva som kommer ut av det.

- Tror du at du blir en bedre journalist ved å gjøre feil?

- Tja, jeg kan ikke helt skjønne at jeg blir mindre erfaren av dette.

- Tror du norske utøvere dopet seg i Lillehammer-OL?

- Jeg behøver ikke tro noen ting. Men hvis det er slik at noen er blitt skadet av doping, så kan det tyde på at det finnes dopingmidler et sted. Vi kunne gått rundt og spurt folk i idrettsmiljøet om de har dopet seg - men ville vel ikke da vært helt sikker på om alle snakket sant. Vår metode var å følge medisinene. Alt kjøp og salg av medisiner skal registreres. Dokumentene finnes i arkiver som vi har lett i. Metoden var ikke gal, men vi gjorde en stor feil og stolte på et galt dokument.

- Alle snubler

- Kritikere hevder at dere før eller siden uansett ville snuble, fordi «Rikets tilstand» bedriver en altfor skråsikker - og i noen tilfeller ikke etterrettelig nok - journalistikk?

- Sukk. Vis meg en annen redaksjon som har like mye resarch bak prosjektene sine og som legger svære notater offentlig ut på nettet for etterprøving. Det er ikke genialt å si at alle kan gjøre feil, men vi har i prinsippet ikke lov til å gjøre det.

- I Kadra-saken er det blitt hevdet at dere ikke tok med en av imanenes forbehold?

- Det er ikke sant. En imam hadde et forbehold, og det ble tatt med i programmet. Hovedpoenget er at også han i likhet med de andre lederne, anbefaler henne å adlyde foreldrene som villelemleste henne, sier Helskog.

- Har «Rikets tilstand» en fortellerform og bruk av virkemidler som skygger for innholdet?

- Nei, tvert om skal fortellingen gjøres tydelig. Det var ikke fortellerstemmen, men faktaene som ikke holdt i dopingprogrammet. Det har vært mye snakk om at vi angivelig har så mange slow motion-bilder og musikk i programmene våre. Det er galt. I dopingprogrammet var det fire sekunder slow motion-bilde av et flagg. Det finnes knapt musikk - bare noen sekunder med en dur. Dette er slikt som komme fra lettvinte medievitere som Jostein Gripsrud og Sigurd Allern. De har på mange måter tatt opp igjen debatten fra 1970-tallet om vi tåler «fargefjernsyn». Ja, fjernsyn har både bilde og lyd, men det er faktaene som teller. Vi har heller ikke laget programmene med tanke på å være så kommersielle som mulig. I høst har vi laget programmer om våre kirkebygg, om demens og om høreapparater. Det er heller ikke sikkert at man blir populær av å være kritisk til støtteapparatet rundt norsk eliteidrett. Vi er ikke opportunister. Vi har alltid vært motstrøms.

- Avskaff medierådgivere

- Oppfatter du deg sjøl som pompøs?

- Jeg prøver å holde en korrekt form i ruta. Det er sikkert mye å si om det. Hva faen svarer man på sånt? Det blir et corny svar. Uansett hva jeg svarer, så blir det galt.

- Hvor mange «unnskyld» har du sagt?

- Det aner jeg ikke. Men antakelig ikke for mange. Det er viktig å innrømme sine feil. Det kan vel være ganger hvor avisene burde slå opp sine dementier mer enn som en notis på side 17? Det er ikke sikkert mediene taper så mye på det.

- Har du fått pr-hjelp fra medierådgivere eller hatt behov for psykolog?

- Nei, nei... Når man gjør feil, så skal man ikke skylde på andre. Jeg fortjener sikkert den julinga jeg får. Folk som gjør noe dumt bør kutte ut medierådgivere som Geelmuyden.Kiese og heller si unnskyld og gjøre opp for seg. Går jeg for langt nå? Jeg har fine folk rundt meg.

Helskog sier han ler for første gang på lenge i dag.

- Jeg har i alle fall galgenhumor.

UT AV TÅKA: Gerhard Helskog har nettopp begynt å røyke sigarillos, men lover å slutte i neste uke. - Jeg kan ikke helt skjønne at jeg blir mindre erfaren av det som har skjedd, sier redaktøren i TV2s «Rikets tilstand».