Helskogs comeback

Gerhard Helskog er tilbake: TV2s møkkagraver lager en dokumentar om Forsvaret. Men først skal han i retten for å bevise at Jan Simonsen har løyet.

Gerhard Helskog har lagt bak seg dokumentarflausen fra november i fjor om mulig dopingbruk i det norske skilandslaget, og synes han har sagt nok unnskyld.

Terrorjegere

Nå syr han sammen en dokumentar om Forsvaret, som skal sendes mandag på TV2.

- Dokumentaren handler om norsk sikkerhetspolitikk, og om hvordan vi har omorganisert Forsvaret for å møte den nye terrorfaren. Forsvaret er noe politikerne bruker nesten 30 milliarder kroner på i året, det er for eksempel fire ganger mer enn politiet og påtalemyndigheten får. En økende del av pengene blir brukt til å få flere profesjonelle soldater til å jakte på terrorister verden over. Det er den største omorganiseringen av et norsk foretak etter krigen - uten at den er blitt diskutert, sier Helskog.

- Er Forsvaret i ferd med å bli mer et angrep enn et klassisk forsvar?

- Ja, det er åpenbart. Det er viktig at folk blir klar over det. De som angriper oss, kommer ikke lenger i tanks, men med en koffert eller i et fly. Hele Forsvaret har gått fra å forsvare nasjonalstaten til å bli terrorjegere. Hele NATO har vært igjennom denne revolusjonen.

- Er du blitt en bedre journalist etter dopingdokumentaren?

- Ja, det er åpenbart at jeg er noen erfaringer rikere. Jeg vet ikke om noen andre journalister som har vært gjennom noe liknende. Jeg er litt lei den saken. Jeg fikk møkkabank da, og sånn skal det være, jeg har ingenting å klage over, sier Helskog.

I retten

I dag møter Helskog i Oslo tingrett, og skal forsvare seg mot Jan Simonsen. Høsten 2001 sendte «Rikets tilstand» to programmer om Simonsen, der TV2 påsto at den tidligere Frp-politikeren blandet kortene i rollen sin som politiker kontra som privatperson. Simonsen ble seinere ekskludert fra Frp. Rettsoppgjøret kan bli en skittentøyvask av de sjeldne. Det er innkalt 40 vitner, Helskog får hjelp av Cato Schiøtz, Simonsen av Per Danielsen.

- Simonsen saksøkte oss ikke for programmene, fordi alt i programmene er riktig. Simonsen har saksøkt meg fordi jeg i ettertid har sagt at han har løyet. Nå skal jeg i retten og føre bevis. Det er ikke noe problem. Jeg beklager denne rettssaken, sier Gerhard Helskog. Simonsen krever 250000 kroner i oppreisning for ærekrenkelse og vil at fem påstander i programmet skal erklæres døde.

SKITTENTØYVASK: Gerhard Helskog møter eks-Frp-er Jan Simonsen i retten i dag. - Rettssaken får både Jan Simonsen og meg til å framstå som dummere enn vi er. Det har ingen av oss råd til, sier Helskog.