Helstøpt om fosterhjem

Et bidrag til å forstå hva som skjer når foreldre ikke kan gi nok omsorg.

Naboene skjønner at det lille barnet faktisk kjemper en desperat kamp for å overleve. Pappaen hennes er borte, og mammaen vil bare sove og sove. Hvem skal gi henne mat? Hvem kan gi henne omsorg?

Svein Fürstenberg Rysjedal har skrevet «Historien om Sissel Stær». Boka forteller med stærene som stråmenn om omsorgssvikt og hvorfor det er viktig med gode fosterhjem. Sissel Stær i boka blir nemlig hjulpet av familien som oppfattet nød-ropene. «Jeg tror det er farlig for Sissel å bo der hun bor nå,» konstaterer mammaen i den hjelpsomme fuglefamilien. Hele stærsamfunnet stiller seg bak redningsaksjonen, og etter hvert ser det også lysere ut for den ulykkelige mammaen til Sissel Stær.

Noen bøker finnes ikke på de store forlagenes lister, men gis ut av engasjerte enkeltmennesker. I dette tilfellet står forfatteren selv bak utgivelsen. Det er en helstøpt bok, fint illustrert av Jan S. Fulton. Bildene er mørke, men ispedd lys og grønt håp. Perspektivet som preger mange av bildene fra fugleverdenen, får godt fram at den egentlige historien utspiller seg i menneskehusene i bakgrunnen.

En håndsrekning fra et forlag hadde ikke vært av veien når det gjelder selve bokdesignen. Det gjelder omslaget og håndteringen av tekst i forhold til bilder. Men jeg er ikke sikker på om boka ville blitt mer virkningsfull for barn og høyt-lesere om innpakningen hadde vært mer profesjonell.