Helstøpt thriller

Glimrende av Eirik Wekre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BOK: Tenk om noen stjal den norske oljeformuen - bare tømte kontiene til siste krone og forsvant, tilsynelatende uten å etterlate seg noen spor.

Dette er scenariet i Eirik Wekres knalltøffe thriller, hvor nasjonens økonomiske eksistens står på spill.

Strømbrudd

Det er akkurat blitt 1. januar 2008, når strømmen går og hele den feststemte hovedstaden blir svart. Hege Tønnesen, til daglig ansatt i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), er også i partyhumør, og tenker ikke noe videre over strømbruddet. Men det nye året er ikke rukket å ha blitt mange timene gammelt før sjefen ringer og innkaller henne til krisemøte. Én komma to billioner kroner er borte vekk, og forsvinningsnummeret skjedde akkurat da Norges Bank var i ferd med å overføre depottjenestene fra en amerikansk til en tysk bank.

Konsekvensene av tyveriet er ufattelige, det vil gjøre store skader på omdømmet til norsk økonomi, men Hege Tønnesen og teamet hennes har minimalt med opplysninger å gå etter.

Når de begynner å gå sikkerhetssystemene etter i sømmene, oppdager de at det finnes mer enn nok smutthull til at den vanvittige operasjonen lot seg gjennomføre. Men hvem står bak? Er det en terroristgruppe, en nasjon eller bare en gjeng med godt organiserte ranere?

Jens Evensen

Heges samboer Yngve er forsker i FAFO, og skriver på en biografi om Jens Evensen, den mektige havrettsministeren som avsluttet karrieren som dommer ved folkerettsdomstolen i Haag. Yngve får etter mye om og men tilgang til domstolens lukkede arkiver, og i Evensens etterlatte notater i Nederland gjør han en oppdagelse som kan vise seg å ha tilknytning til oljefondets forsvinning.

Helstøpt thriller

«Operasjon Snøhvit» er Eirik Wekres tredje spenningsroman, og her har han endelig levd opp til potensialet som de to første bøkene antydet at han hadde i seg. Én viktig årsak er at han har parkert den usympatiske journalisten Kjell Rønningen til fordel for den langt mer omgjengelige Hege Tønnesen, men det er naturligvis ikke bare derfor at boka er så gjennomført bra.

Vanntett plott

Først og fremst er plottet i «Operasjon Snøhvit» vanntett, og selv om opplegget er komplisert, klarer Wekre å formidle ideene sine på en måte som gjør dette til en hemningsløst spennende thriller.

Dessuten veksler han dyktig mellom de to hovedpersonene og hovedlinjene i handlingen - etterforskningen av pengetyveriet og Evensens etterlatte papirer. Det er mange tråder å holde rede på, men historien henger sammen som en utsøkt og finurlig vev, og ender opp med en fornuftig forklaring.

<strong><b>OLJETHRILLER:</strong></b> Eirik Wekre er utdannet økonom og jobber som mekler, men er nå ute med sin tredje thriller. Den rammer oss alle midt i honning- og oljefondet. Foto: STEINAR BUHOLM
OLJETHRILLER: Eirik Wekre er utdannet økonom og jobber som mekler, men er nå ute med sin tredje thriller. Den rammer oss alle midt i honning- og oljefondet. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer