Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helsvart bokdebut

I dag debuterer metallmusiker Olav Kristiseter (33) med en rå roman om sex og vold, der en brutal far herjer med sine tre sønner. Samtidig slakter han etablerte forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Romanen har fått tittelen «Blodlenka» og kommer ut på Samlaget. Historien åpner med en scene der en ung gutt blir torturert av sin far. Nøyaktig samme scene åpner plata «Circling Buzzards» med dødsmetallbandet Manngard. Kristiseter er vokalist og gitarist i bandet.

-  Jeg har skrevet tekster til musikk lenge. «Circling Buzzards» betyr sirkulerende musvåker, altså de spesielle fuglene som er kjent for å hakke på lik. Boka handler om et familiedrama, en mørk og forhåpentlig slagkraftig historie. Jeg har i alle fall skrevet en handling. Boka er ikke bare pjatt og filosofering som så mye annet her i landet.

Sug og aggresjon

-  Boka handler vel om sex og vold?

-  Ja, en del. Men, poenget er ikke å sjokkere. Det blir brukt for å få fram karakterene i boka, spesielt faren Manasses. Jeg liker å ta utgangspunkt i mørket, det blir best estetisk og mer kraftfullt. Som i musikk. Mørket slår best, det gir mer sug og aggresjon. Da blir jeg revet med. Jeg håper leserne blir litt beveget av boka, og at de ikke glemmer den når den blir lagt bort.

Hater feelgood

-  Jeg hater feelgood-bøker, som skrives av forfattere som Erlend Loe og de som fremdeles skriver i tradisjonen etter Bjørnstjerne Bjørnson. Jeg tenker spesielt på Edvard Hoem. For meg blir det platt, uinteressant og drepende kjedelig.

-  Er det ikke vel frekt for en debutant å kritisere etablerte forfattere?

 DYSTERT: Olav Kristiseter tar utgangspunkt i det mørke, for å få ut mer aggresjon, og bokdebuterer med et blodig familiedrama. -  Den neste boka blir noe helt annet, avslører han. Foto: Oddmund Lunde
DYSTERT: Olav Kristiseter tar utgangspunkt i det mørke, for å få ut mer aggresjon, og bokdebuterer med et blodig familiedrama. - Den neste boka blir noe helt annet, avslører han. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

-  Nei, for meg er det revnende likegyldig hva slags kritikk jeg får. Det som betyr noe er at jeg har gjort så godt jeg kan. Samtidig passer det meg å benytte anledningen til å si hva som er god og dårlig litteratur i Norge. Vi har tre knakende gode forfattere. Det er Jon Fosse, Thure Erik Lund og Kjell Askildsen. De klarer å skrive originalt og klisjefritt. Det meste andre er dritt.

Kristiseter lar seg inspirere av forfattere som William Faulkner og metallbandet Slayer. Debutanten kommer fra Skorgedalen i Vestnes kommune, men har bodd i Bergen siden 1994.

-  Jeg har en fast jobb og underviser i norskopplæring for fremmedspråklige. På den måten kan jeg fortsette å skrive bøker i fritida, noe jeg er godt i gang med.