Helt ærlige om helter

De fleste nålevende mennesker, jeg gjentar de fleste, har på et eller annet punkt i livet hatt en eller flere helter. Sånn er det med heltene også, de har også sine helter.

LONDON (Dagbladet): I marsutgaven av musikkmagasinet Mojo har 100 musikere latt seg intervjue: - Hvem er din helt?

  • Paul McCartney viser fram et bilde av John Lennon. - Om jeg har en helt? Jeg har flere, men hvis jeg virkelig må velge en... vel... John. John blir min helt for sin humor og vidd og for sitt talent og mot. Sier sir Paul.
  • Ryan Adams velger ikke Bryan Adams, men mamma Susan Floyd fordi hun er den beste, med ansvaret for å oppdra tre barn aleine. Ryan nevner også forfatterne Ken Kesey, Jack Kerouac og Alan Ginsberg. Nick Cave avslører seg som Bob Dylan-fan, Gene Simmons fra The Kiss klarer ikke å komme utenom tegneseriehelten Superman.
  • Alice Cooper gjør nesten det eneste riktige. Han henter fram Frank Zappa, begrunnelsen er at Zappa var den eneste som våget å ta Alice og hans band i forsvar da alle de andre lo av dem: - Han var den perfekte kyniske stemmen som latterliggjorde publikum, det etablerte samfunnet, mannfolkene med grå dresser, hippiene og alle andre. Sier Alice.
  • Hedersrocker (eks-Jam) Paul Weller henter fram fotballspiller George Best. Han nevner også Lennon, Bob Marley og Muhammad Ali. Tori Amos velger høvding Joseph fra Nez Perce-stammen... en flott poet og taler, en stor leder av sitt folk. Billy Bob Thornton ser svart og velger Johnny Cash. Emmylou Harris kommer ikke utenom Neil Young, mens Alanis Morissette sier hun elsker Leonard Cohen fordi han fikk henne inn i musikken. Men Alanis mener du finner de virkelige heltene på sykehus i Calcutta eller i ruinhaugene i New York. Leonard Cohen går for Muhammad Ali.
  • Lemmy fra Motörhead velger The Beatles og Jimi Hendrix, mens Cher hyller Elvis. Marilyn Manson setter blikket på Iggy Pop. Michael Stipe fra R.E.M er ikke i tvil om hvem som er hans største helt, nemlig Patti Smith. Vi nevner også at Keith Richards i 1964 traff Muddy Waters i et studio. - Han var min helt, og der sto han - på ei trapp og vasket taket for å tjene penger. Sier Keith og viser stolt fram et bilde av Muddy.
  • Den eneste helten som velger en helt han kjenner godt, er Bo Diddley. Gitar-Bo velger nemlig Bo Diddley.
  • Min helt er for øvrig Fredrik Stabel... Se Sibirien og dø.