- Helt fantastisk!

Andsnes midtpunkt i Royal Albert Hall.

LONDON (Dagbladet): Foran et ellevilt og patriotisk publikum med snodige hatter og et hav av Union Jack-flagg, startet Leif Ove Andsnes sin Grieg-sesong i Royal Albert Hall i går. Stemningen sto i taket på britenes tradisjonsrike «Last Night of the Proms».

Leif Ove Andsnes gliste fra øre til øre da han tok imot rungende applaus sammen med BBCs symfoniorkester ledet av Leonard Slatkin.

- Helt fantastisk, sa en strålende pianist da Dagbladet møtte ham i pausen.

I dag farer han av sted til Malaysia og flere konserter i Asia. Programmet er tett framover.

Fornøyd

Ihuga «prommers» hadde tradisjonen tro stått i kø siden tidlig fredag for blant andre å høre den internasjonalt anerkjente pianisten fra Karmøy, Norge, spille Griegs pianokonsert. Utover høsten vil Leif Ove Andsnes spille det samme populære verket med en rekke kjente orkestre, inkludert Berlin Filharmoniske orkester under ledelse av Mariss Jansons.

Men maken til den stemningen som var i Royal Albert Hall i går kveld, er det nok ei stund til Andsnes får oppleve igjen.

- Jeg har nok ikke opplevd liknende, flirer Andsnes.

Alt som før

Andsnes og Grieg avsluttet første del av programmet, og så var det publikums tur til å slippe seg løs. Knebøyninger hører med til Elgars fem minutter lange «Pomp og prakt», og forventningsfulle briter kunne nok en gang skråle av full hals: «Rule, Britannia, Britannia rules the waves». Terrorangrepet i New York og Washington førte til at opplegget i fjor i all hast ble forandret. Den tradisjonelle «Rule, Britannia!» og «Land of Hope and Glory» ble strøket av konsertprogrammet til fordel for noe mer passende.

Men på sommerens siste promenadekonsert seint i går kveld var publikumsfavorittene igjen på plass.

Utgått på dato, mener likevel kritikere som helst hadde sett at hele den bisarre seremonien ble revurdert, eller i det minste gjort mer relevant ut fra Storbritannias plass i verdensbildet så vel som britisk musikkliv i det 21. århundre.

Den populære musikkfestivalen ble grunnlagt i 1895 og er å regne for en britisk institusjon. I år var det 108. gangen det verdenskjente arrangementet gikk av stabelen. De siste to månedene har det vært avholdt over sytti konserter i og rundt The Royal Albert Hall i London.

850 artister

På bare to dager denne helga har mer enn 850 artister - fra Andsnes og Ladysmith Black Mambazo, til Pop Idols Will Young og Gareth Gates - sørget for over atten timers levende musikk til et entusiastisk og livlig publikum.

Den berømte «Last Night» er uten tvil høydepunktet og minner til tider mer om et ritual enn en klassisk konsert.

Navnet «prom» eller promenadekonsert henspiller på at en del av publikum står i promenadeområdet. Prommerne vokter sitt territorium. Posisjonering i arenaen betyr alt. Noen har stått på samme sted hvert år i flere tiår. 25 privilegerte personer kan trykke seg sammen på den gjeveste plassen, som er fremste rad mot rekkverket. Den harde kjerne vil ha det til at det å stå i kø er halve moroa.

STRÅLENDE: Leif Ove Andsnes var strålende fornøyd med konserten i Royal Albert Hall i London i går kveld - foran et ellevilt publikum.
TRADISJON: Andsnes og Grieg avsluttet første del av programmet, og så var det publikums tur til å slippe seg løs. Knebøyninger hører med til Elgars fem minutter lange «Pomp og prakt».