Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Helt feil at Åge er best!

I hvert fall når det kommer til Dagbladets kåring over de beste bandene og artistene i Trøndelag.

Fra Namsos til Royal Albert Hall: Åge Aleksandersen på scenen i Royal Albert Hall i 2017. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Fra Namsos til Royal Albert Hall: Åge Aleksandersen på scenen i Royal Albert Hall i 2017. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Olav den hellige skred ut på slagplassen på Stiklestad den fatale julidagen i 1030, var mannskapet hans håpløst undertallig den trønderske bondehæren. De gikk en sikker kjølhaling i møte - og det gjør vel Dagbladet også når vi i dag våger å kåre Trøndelags beste band og artister gjennom de siste 40 åra.

For én ting er å lage overordnede kåringer over Norges beste ditt og datt gjennom tidende, det er noe annet å begynne å rangere lokale helter. Det vil skape temperatur og hissige diskusjoner.

Håper jeg! For dette handler først og fremst om å løfte fram norsk musikk.

Gjennom sommeren og høsten skal Dagbladet kåre de beste bandene og artistene i hvert fylke i Norge. Fra Nordkapp til Lindesnes, fra Marie Boine til Thom Hell. Kriteriene for kåringen er enkle: Bandene og artistene kan tilhøre hvilken som helst sjanger, men de må ha gitt ut ny musikk de siste førti åra. Så for å komme hissige trøndere i forkjøpet: Prudence hadde selvfølgelig vært med på trønderlista om de hadde gitt ut ny musikk etter 1979.

Men det vet dere godt at de ikke har.

Og de som etterlyser Highasakite? Det og plasserer band geografisk har uten tvil vært denne kåringens hardeste nøtt. Noen band er enkle, som D.D.E., stiftet i Namsos av folk fra Namsos. I andre band kan medlemmene komme fra hele Norge. Da har vi rett og slett måttet ta et valg. Highasakite har valgt å plassere i Møre og Romsdal, hjemfylket til Ingrid Helene Håvik.

Det er det lov å være uenig i.

Det er en omfattende arbeidsprosess som ligger til grunn for kåringen. Dagbladets kulturredaksjon har henvendt seg til musikkjennere over hele Norge. Disse har levert sine personlige topplister, som til sammen har dannet et arbeidsgrunnlag for Dagbladets musikkredaksjon. Som selvfølgelig har gjort justeringer og spikret den endelige lista. Men ta tilfellet Trøndelag: Det var trønderne selv som valgte vinneren. Hadde kåringen bare vært opp til Dagbladets musikkredaksjon ville antakelig DumDum Boys stukket av med topplasseringen.

Å dykke ned i den norske lokalmusikken har vært noe av det morsomste jeg har gjort i år. Sjangermessig er det store variasjoner fra fylke til fylke. Ta Nordland, for eksempel, der står visetradisjonen så sterkt at det også gjennomsyrer alle de andre sjangrene. Og Trøndelag! At trønderrock er ukomplisert barterock er en myte, Trøndelag er et pionerfylke når det kommer til å eksperimentere og videreutvikle rocksjangeren. Og er det noen som er bedre på pur pop enn Rogaland?

Neppe.

Det har også vært fint å oppdage lokale helter. Kultfigurer som har en stor følgerskare lokalt, samtidig som de er mer eller mindre oversett nasjonalt. Som Håkon Banken fra Hedmark. Ifølge Wikipedia-artikkelen hans er han kjent for «tekster om harde oppvekstvilkår, livet på landet, depresjon og ungdomstid.». Låta «Tømmer og luksus» har 700 000 streams på Spotify og handler om å være atten år og kjøpe sin aller første bil.

Men det aller beste har vært å oppdage ny musikk og nye artister. Og å hisse meg opp litt selv. Over vår egen liste. Over hvordan vi hele tiden har støtt på og krasjet i vedtatte sannheter om norsk musikk. Vedtatte sannheter om hva som er bra, hva som er dårlig, hva som er viktig. Den lave kvinneandelen er for eksempel en grell påminnelse om at gamle strukturer sitter hardt.

Derfor er kanskje noen av topplasseringene åpenbare, mens andre forhåpentligvis vil overraske. Og forhåpentligvis føre til at Dagbladets lesere oppdager ny norsk musikk.

Eller i hvert fall krangler litt på bar.

En liste på 25 har bare plass til 25. Det vil alltid være flere som fortjener å være med enn det er plass til. Mange av disse er yngre artister som kommer til å prege musikkårene som kommer. La oss håper noen gjør denne kåringen igjen om ti år. Uansett: I denne artikkelen finner du Trøndelagslista. Jeg håper du finner noe å irritere deg over

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!