NRKs «Makta»:

- Helt forbløffende

Timevis med arkivopptak, et titalls biografier og mye øving på hvordan Brundtland snakket. Kathrine Thorborg Johansens tolkning av «landsmoderen» får flere til å sperre opp øynene.

TV-serien «Makta» tar for deg de intense maktkampene i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet. Flere detaljer ved serien overrasker Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen. Video: NRK, Helseth. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

NRKs TV-serie «Makta», som handler om de intense maktkampene i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet, har på kort tid rukket å bli høstens store snakkis.

Blant skandaler, tett drikking, skrøner og både mer og mindre vellykkede politiske snuoperasjoner, er det særlig én som peker seg ut i dramaserien - 34 år gamle Kathrine Thorborg Johansen.

De siste to årene har skuespilleren jobbet hardt for å komme inn i rollen som Gro Harlem Brundtland.

Noe hun også har fått til - skal man tro «landsmoderen» selv.

Fikk beskjed om «mindre Gro i monitor»

Hvordan blir en 34 år gammel skuespiller fra Nøtterøy utenfor Tønsberg til en av norgeshistoriens mest kjente politikere?

Til Aftenposten forteller Johansen at hun bestilte rundt 30 bøker om Gro Harlem Brundtland etter at hun fikk rollen. I tillegg kommer studering av «ufattelig mange timer» opptak av Brundtland i gamle arkiver og på Youtube.

Selv om nøttlendingen sier til NRK at det ikke er noen som likner på Gro, er det tydelige likheter. Som stemmen. Akkurat som Brundtland, har også Johansen en litt mørk og hes stemme.

- Et av karaktertrekkene jeg liker best med både min Gro og den virkelige, er at hun er både akademisk og faglig sterkt fundert, og samtidig blir veldig emosjonell, sier 34-åringen til NRK.

Også den faglige tyngden speiles av skuespilleren.

Selv kom hun inn på den nærmest myteomspunne Teaterhøgskolen på første forsøk, og ble nominert til Heddaprisen bare etter noen få år som skuespiller.

Nå er det tolkningen hennes av Gro Harlem Brundtland som blir hyllet.

Også av hovedpersonen selv.

- Jeg er lettet fordi det var ganske bra, og jeg kjente meg igjen, sa Brundtland om serien, da hun var lørdagsgjest i Dagsrevyen 4. november.

Det var særlig én detalj som vekket begeistring.

- Hun har tydeligvis jobbet med å ha samme stemme som meg og det var godt gjort, sa Brundtland.

Dét er ikke tilfeldig. Johansen sier at hun jobbet mye med å finne riktig uttrykk i kroppen, fjeset og ikke minst stemmen.

Resultatet ble til slutt så bra at regissør Yngvil Flikke til tider måtte be Johansen om «mindre Gro i monitor» under innspilling, skriver NRK.

- Lo høyt flere ganger

Politisk kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, er en av mange som har latt seg imponere av Kathrine Thorborg Johansens tolkning av Gro Harlem Brundtland.

Hun har også hørt ryktene om at skuespilleren fikk beskjed om å «dempe det litt», sånn at det ikke skulle bli en fullstendig parodi.

- Men hun er helt forbløffende. Og så er det ikke minst denne karakteristiske stemmen, som er veldig kontant, sier Simonsen.

Hun forteller at hun har ledd høyt flere ganger gjennom serien.

- Jeg hadde høye forventninger. Jeg hørte mye om innspillingen og hvordan det skulle være. Men jeg ante ikke at det skulle være så rått og så hysterisk morsomt. Det var kanskje den største overraskelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer