Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Helt forferdelig å være lidenskapelig forelsket

Når Håkan Hellstrøms låttekster blir til film, står kjærligheten sentralt. Han har selv vært lidenskapelig forelsket én gang.

TRESKALLE: Noen har risset inn teksten til Håkan Hellstrøm-låta «Så länge du är med mig» i et tre i Göteborg sentrum. Treet er med i filmen «Känn ingen sorg», som er basert på nettopp Hellstrøms tekster.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRESKALLE: Noen har risset inn teksten til Håkan Hellstrøm-låta «Så länge du är med mig» i et tre i Göteborg sentrum. Treet er med i filmen «Känn ingen sorg», som er basert på nettopp Hellstrøms tekster. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

GØTEBORG (Dagbladet): Gøteborg har fostret flere av Sveriges mest berømte personer, deriblant nasjonalskald Evert Taube, høydehopper Patrik Sjøberg, skuespiller Stellan Skarsgård og bokser Ingemar Johansson.

Men om man snakker om Mr. Gøteborg nå til dags, har man nok noen helt andre i tankene. Håkan Hellstrøm (39), krølltoppen som har brukt byen som en kuliss i flesteparten av låttekstene sine i over ti år.

Nå har dette tekstuniverset også ført til en spillefilm kalt «Känn ingen sorg», regissert av «Broen»-bakmennene Måns Mårlind og Bjørn Stein, med blant andre Tomas von Brømssen på rollelista.

MED MUSIKK I HODET - Man kan gå ned en ganske stygg gate med fabrikkskorsteiner, biler og røyk, men om man har en poplåt i hodet, kan denne gata forvandles til det mest fargerike og eventyrlige sted på jord, sier han.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MED MUSIKK I HODET - Man kan gå ned en ganske stygg gate med fabrikkskorsteiner, biler og røyk, men om man har en poplåt i hodet, kan denne gata forvandles til det mest fargerike og eventyrlige sted på jord, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har selv har sett filmsnutter og scener i hodet mens jeg har skrevet låtene, så jeg tror det har vært lett å overføre tekstene mine til filmmediet, sier Hellstrøm til Dagbladet.

Kjenner seg igjen Filmen følger Pål, oppkalt etter Hellstrøms ungdomsalterego Påvel, som drømmer om å bli rockestjerne.

- Jeg kjenner meg ofte igjen i Pål. Da jeg var 22 år og like gammel som ham, bodde jeg på kroa og dreit meg konstant ut. Og jeg kan kjenne igjen dette med å både tro og tvile på seg selv. Men det er en frittstående karakter i en film. Det er et eventyr som man skal le og gråte til, og som er helt løsrevet fra meg og mitt liv, forklarer han, før han legger til:

- Jeg tror at manusforfatteren har forsøkt å forestille seg, uten å kjenne meg, hvem som kunne ha sunget disse låtene som jeg har skrevet og funnet på en karakter basert på det. Så selv om det ikke er meg, finnes det mye av meg og personligheten min i Pål.

MR. GØTEBORG: Byens igjenboende store sønn får sjelden gå i fred på gata. Her møter han igjen ei dame som han studerte med for nesten 20 år siden.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MR. GØTEBORG: Byens igjenboende store sønn får sjelden gå i fred på gata. Her møter han igjen ei dame som han studerte med for nesten 20 år siden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Et av fortellerkunstens eldste tema, kjærligheten, er et sentralt tema i filmen. Temaet fungerer nemlig som en rød tråd i Hellstrøms låter også, som han alltid vender tilbake til.

- All popmusikk handler vel om kjærlighet. Det føles ofte som jeg lager den samme låten om og om igjen, at det er en magnet som alltid blir dratt mot den samme polen. Men kjærligheten er sjelden enkel, det er kanskje derfor jeg har brukt 13 år på å synge om den på ulikt vis, sier Hellstrøm.

Ferdig med lidenskap 39-åringen har bodd i Göteborg stort hele livet, med unntak av en fireårsperiode i Stockholm midt på 2000-tallet. Nå er han stasjonert i en fireroms leilighet i bydelen Haga, et slags Grünerløkka-lignende område ikke langt fra havna, sammen med samboeren Natalie Davet og sønnene Sigge og Julius.

Samboeren er ifølge ham selv den eneste kvinnen han har vært lidenskapelig forelsket i. Og det vil han helst slippe å oppleve igjen.

BOKBADER: Morrissey har vært en stor inspirasjonskilde for Håkan Hellstrøm. Men biografien om The Smiths-frontfiguren hadde de ikke inne her.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOKBADER: Morrissey har vært en stor inspirasjonskilde for Håkan Hellstrøm. Men biografien om The Smiths-frontfiguren hadde de ikke inne her. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det var helt forferdelig. Jeg var 28 år da jeg møtte henne og gikk bare rundt og var redd for å bli forlatt. Nå som jeg er 39, vil jeg bare hvile. Jeg klarer ikke denne lidenskapen lenger. Jeg vil bare ha noen å stole på. En venn, forteller han.

Råtten romantisering Men hvis du ble bekymret for husfreden i familien Hellstrøm av dette, så kan du ta det helt rolig.  

- Det er den lidenskapelige kjærligheten jeg har et trøblete forhold til. Jeg liker den ikke og den er ubehagelig. Jeg vil ha den kjærligheten som bare er der, uten at man tenker over det. Et hvileskjær der man kan slappe av og bare stole på noen. Men slik er ikke lidenskapelig kjærlighet. Den baseres på frykt. Den lyver for deg. Den skaper falske følelser og sjalusi.

Likevel tror Håkan Hellstrøm på romantikken. Også som en kunstnerisk kraft. «Känn ingen sorg» handler ifølge 39-åringen om å romantisere en råtten verden.

- Man kan gå ned en ganske stygg gate med fabrikkskorsteiner, biler og røyk, men om man har en poplåt i hodet, kan denne gata forvandles til det mest fargerike og eventyrlige sted på jord, sier han.

Hvem er Lena? Det var derfor han også takket ja til å sette låtene sine til disposisjon til filmkunsten. Han hadde sett hvordan noen av heltene hans hadde gjort det tidligere.

- Jeg trengte ikke særlig betenktningstid. Jeg kjente igjen dette med musikk og film fra mine egne idoler. The Beatles' «Magical Mystery Tour» og The Whos «Tommy», for eksempel. Jeg hadde ingenting i mot at tekstene mine skulle bli brukt i en litt skitten «Mamma Mia»-versjon med litt mindre sangnummer, forklarer Hellstrøm.

Alle karakterene fra låtene hans er også med i «Känn ingen sorg». I 2002 danset han seg inn på hitlistene iført hatt og stripete genser mens han sang «Kom igjen, Lena!». Men hvem er egentlig denne mystiske dama som «hela stan vil ha»?

BYVANDRING Håkan Hellström har bodd i Göteborg nesten hele livet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BYVANDRING Håkan Hellström har bodd i Göteborg nesten hele livet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hun finnes på ordentlig og hun vet at låten handler om henne. Jeg har ikke truffet henne på lenge. Nå har hun barn og familie, så jeg vet ikke hvor mye jeg skal legge ut om vårt forhold. Men vi ble aldri mer enn venner. Vi forsøkte nok på at det skulle bli noe mer, men det gikk ikke. Noen ganger gjør det jo ikke det, røper Hellstrøm.

KOMMER TIL OSLO: Neste fredag spiller Håkan Hellstrøm i Oslo Spektrum. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOMMER TIL OSLO: Neste fredag spiller Håkan Hellstrøm i Oslo Spektrum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
HJEMMEBANE: I dag bor byens store sønn i bydelen Haga, med kone og to barn.  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HJEMMEBANE: I dag bor byens store sønn i bydelen Haga, med kone og to barn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media