Anmeldelse: «a-ha: Movie»

Helt fucka

Det har blitt en oppsiktsvekkende morsom og varm film om kranglingen innad a-ha.

DOKUMENTAR: a-ha er Norges største popsuksess noensinne, og deres hit Take On Me er fortsatt en av de mest spilte sanger det siste årtusenet. Nå kommer en ny dokumentar om bandet. Video: First Hand Films Vis mer
Publisert

«Fuck fame!» utbryter Morten Harket mot slutten av dokumentarfilmen «a-ha The Movie». Norges største popstjerne gjennom tidene sitter alene i baksetet av en bil. Tidligere i filmen har han fortalt om hvor mye han skatter disse bilturene alene. Det er det eneste stedet hvor han finner ro når han er på turné, det eneste stedet det virkelig er stille. «Det er ikke mange smutthull når alle vet hvem du er» sier han. «Da blir en liten kokong viktig».

Så åpner han bildøra. Blitzene flasher. Fansen roper. Stillheten er brutt.

Medaljens bakside.

«a-ha: The Movie» handler om å både fucke med og bli fucka av fame. Hvordan tre unge menn fra den popkulturelle bakevja tidlig erklærte at de gikk for verdensherredømme – og så klarte de det også. På grunn av sine enorme talent og oppsiktsvekkende låter, selvfølgelig. Men også fordi de hadde viljen til å satse absolutt alt. «Vi hadde ingen plan B. For det betyr at man allerede har begynt å tvile på plan A», sier Paul Waktaar-Savoy på et tidspunkt i filmen. Men som alle tveeggede sverd er det nettopp denne hangen til skylapper som blir gruppas akilleshæl. Morten Harket er perfeksjonist og blir aldri fornøyd. Paul Waaktar-Savoy vil trumfe gjennom sine egne visjoner. Magne Furuholmen har på sin side helt andre visjoner. De er tre kreative kranglefanter som sakte, men sikkert bryter hverandre ned.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer