Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Helt grotesk. Det er løgnaktig propaganda

Kritikken hagler mot TV 2 etter sykehjemundersøkelse.

KRITISERER TV2: Etter TV2s nyheter om situasjonen i sykehjems-Norge basert på deres egen undersøkelse, har flere kritisert kanalen. Undersøkelsen ble brukt som utgangspunkt under den store Partilederdebatten på TV2 onsdag kveld der programleder Oddvar Stenstrøm grillet Jens Stoltenberg om temaet. Faksimile: TV2
KRITISERER TV2: Etter TV2s nyheter om situasjonen i sykehjems-Norge basert på deres egen undersøkelse, har flere kritisert kanalen. Undersøkelsen ble brukt som utgangspunkt under den store Partilederdebatten på TV2 onsdag kveld der programleder Oddvar Stenstrøm grillet Jens Stoltenberg om temaet. Faksimile: TV2 Vis mer

(Dagbladet): Onsdag denne uka fortalte TV2 at to av tre sykehjemansatte i Norge forteller at de eldre på sykehjemmet ikke får forsvarlig og verdig omsorg på grunn av for lite ressurser, ifølge en undersøkelse de hadde gjennomført. Åtte av ti pleiere fortalte kanalen at de opplever at tida de har til rådighet til den enkelte beboer ikke strekker til.

Se hele undersøkelsen her.

Undersøkelsen ble brukt som utgangspunkt under Partilederdebatten på kanalen onsdag kveld.

- Mener du virkelig at hovedbildet er bra? Vi har tatt 10 000 telefoner, 750 sykehjem, to tredjedeler av de ansatte der har sagt at de får ingen verdig omsorg, tordner programleder Oddvar Stenstrøm til statsminister Jens Stoltenberg under debatten.

Nå får undersøkelsen kraftig kritikk fra flere hold.

- Grotesk Undersøkelsen gjorde TV2 selv via såkalt Questback der de sendte ut e-poster med spørreskjema. Av i underkant av 4000 mulige respondenter, fikk de over 1700 svar. Nå hagler kritikken mot TV2 og undersøkelsen beskrives som propaganda, misvisende og skjev. Metodebruken hevdes å være mangelfull og spesielt spørsmålsstillingen i ett av spørsmålene får motbør. Også hvordan TV2 har slått sammen svarkategorier får høre det.

«I hvilken grad går manglende ressurser utover en forsvarlig og verdig omsorg?» spurte TV2 i undersøkelsen og ga følgende svaralternativer:  I svært stor - stor - noen - liten - ingen grad.

- Spørsmålet er helt grotesk. Det er løgnaktig propaganda. Det er det verste jeg har hørt, sier medieforsker, valgforsker og arbeiderparti-medlem Frank Aarebrot til frifagbevegelse.no.

- LØGNAKTIG PROPAGANDA: Medie- og valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot er ikke imponert over TV2s undersøkelse. TV2 lurer på om det er forskeren eller Ap-mannen som uttaler seg.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
- LØGNAKTIG PROPAGANDA: Medie- og valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot er ikke imponert over TV2s undersøkelse. TV2 lurer på om det er forskeren eller Ap-mannen som uttaler seg. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Direktør for Ipsos MMI, Erik Dalen, beskriver overfor nettstedet undersøkelsen som amatørmessig.

Fagforbundets leder Jan Davidsen mener undersøkelsen er misvisende og at det ikke står så dårlig til i sykehjems-Norge. Statsviter Ottar Hellervik er også sterkt kritisk til undersøkelsen.

- Det er en tendensiøst å framstille resultatene av undersøkelsen på denne måten, sier han overfor fagbladet Journalisten.

10 000 telefoner Skribent Jan Arild Snoen for det liberale nettstedet Minervanett.no reagerer på blant bruken av en formulering under Partilederdebatten som gikk senere på TV2 onsdag kveld. Der konfronterte programleder Oddvar Stenstrøm statsminister Jens Stoltenberg med undersøkelsen.

Da Stenstrøm ikke var fornøyd med statsministerens svar, sa han:

- Mener du virkelig at hovedbildet er bra? Vi har tatt 10 000 telefoner, 750 sykehjem, to tredjedeler av de ansatte der har sagt at de får ingen verdig omsorg, sier Stenstrøm i programmet.

Snoen peker på at undersøkelsen er utført per epost med 1743 respondenter.

- Jeg sa 10 000 telefoner fordi nyhetene tidligere samme kveld sa 10 000 telefoner og fordi vi har tatt 10 000 telefoner. Det sier litt om omfanget av undersøkelsen, sier programleder Oddvar Stenstrøm til Dagbladet.

Ikke bekymret TV2 opplyser at ti personer tok de 10 000 telefonsamtalene.

Leder Tor Godal for samfunnsavdelingen i TV2 forteller at tre faste journalister i TV2 har utgjort stammen i arbeidet med undersøkelsen, men at de har leid inn syv journaliststudenter til å hjelpe til med oppfølgingstelefoner. Han mener ikke bruken av formuleringen «10 000 telefoner» under Partilederdebatten kan forstås som om at 10 000 personer har svart på undersøkelsen. Disse telefonene har vært til å innhente kontaktinformasjon, oppfølging og purring, ifølge TV2.

- 10 000 telefoner er ikke det samme som 10 000 respondenter og jeg er ikke bekymret for det ene sitatet under Partilederdebatten. Det kommer tydelig fram at det er snakk om rundt 1700 respondenter og jeg tror folk har fått med seg det, også statsministeren. Med 10 000-tallet prøver vi å si noe om omfanget av arbeidet som er gjort. Vi har vært veldig tydelige på hvordan vi har gått fram og gjort tilgjengelig vårt underlagsmateriale. Statsministerens kontor og andre som er involvert mottok alt av materiale dagen før publisering, sier Godal.

Han sier TV2 ønsker velkommen en debatt om deres metodebruk og sier det ville vært naivt å tro at det ikke kommer reaksjoner på undersøkelsen deres. Han spør samtidig om det er forskeren eller Ap-mannen Frank Aarebrot som uttaler seg.

- Det er valgkamp og vi gir en beskrivelse av eldreomsorgen i et land som har hatt en flertallsregjering de siste åtte årene, sier Godal, som mener de har gjennomført et solid stykke journalistikk.

- Vi bruker ord som verdig i spørsmålsstillingen fordi regjeringen selv har innført en verdighetsgaranti. At vi har slått sammen svarkategorier er fordi vi mener det er riktig å gjøre det her. Jeg synes det er helt fair å ta den debatten, sier samfunnsleder Tor Godal i TV2.

 

TV2 la tidligere i dag ut en artikkel der de beskriver hvordan de gikk fram i saken.

PS! Ipsos MMI er trukket fram som en av kritikerne av TV2s undersøkelse. Ipsos MMI gjennomfører hver måned parti- og politikermålinger for Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling