Helt herlig

Ikke rart Carte Blanche-sjef Arne Fagerholt er stolt av å ha kapret mesterkoreografen Ohad Naharin til Norge.

DANS: I hans hender formelig eksploderer kompaniet på scenen. Og best av alt: med full og frigjørende kontroll.

Bergens-baserte Carte Blanche, som framstår som Norges nasjonale kompani for samtidsdans, legger ut på norgesturné med Tromsø som siste stopp i juni.

Etter premieren i Oslo for et jublende, utsolgt hus i Det Norske Teatret i går må det bare bli en signingsferd som får varige virkninger langt inne i Kulturdepartementets korridorer.

Suggererende

Disse 14 danserne - alle sterke og sårbare personligheter - framstår som finstemte instrumenter av kjøtt og blod når Naharin tar tida på pulsen. Og omvendt.

Hans «Minus2/dans» er sammensatt av utdrag fra hans beste og mest kjente verker på et vis som både er suggererende og tankevekkende.

Fra kveldens «prolog», for øvrig et lite under i all sin lekende, lealause rytme, og hele kvelden igjennom danser dette ensemblet ut en engasjerende menneskekunnskap presist uttrykt i stor koreografisk fantasi og forståelse.

Se selv!

Helt herlig

Det gir hver enkelt en tilstedeværelse og autoritet på dansescenen som river publikum med. Også bokstavelig talt når danserne går ut i salen og engasjerer. Og publikum lar seg mer eller mindre motvillig forføres opp til scenen.

Der går det ikke mange sekunder før de begynner å leke og like seg til medpublikummernes ville gledeshyl! «Det som skjer, det skjer» er da også gjennomgangsmelodien til slutt.

Med Rakefet Levys kostymer skreddersydd for danserisk utfoldelse og i Avi Yona Buenos samlende lysdesign, koreograferer Naharin også den levende scenografien på scenen så møter og motstand oppstår i rommet. En helaften for dansen med siste stopp i Tromsø, altså, men dette er bare begynnelsen. Ikke vent. Se selv!

FYRVERKERI: Carte Blanche formelig eksploderer på scenen under Ohad Naharins regi.