KOMMENTARER

Helt hinsides

«Folkeopplysningen» har lurt barn som skal gjennomføre skolevalg. Det er ikke greit.

Andreas Wahl er programleder for «Folkeopplysningen». Nå er de i hardt vær. Foto: NRK
Andreas Wahl er programleder for «Folkeopplysningen». Nå er de i hardt vær. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På Lillestrøm videregående skole trodde de i dag at de gjennomførte et normalt skolevalg.

Den gang ei.

I et halvt år har NRK-programmet «Folkeopplysningen» forsøkt å manipulere elevene til å stemme Senterpartiet. Ifølge VG opprettet de den falske Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm», de har grunnlagt falske Instagram-kontoer, dyttet ut falske annonser på Facebook og skapt en falsk valgomat. De har til og med fått med seg en ekte influenser til å fronte NRKs falske budskap om ulv.

Ikke fordi «Folkeopplysningen» er ihuga senterpartister. Fordi de faktisk vil ulven til livs eller er imot kommunesammenslåing.

Neineinei.

Det er fordi «Folkeopplysningen» hadde lyst til å gjennomføre et fake news-eksperiment. De ville se om det som skjedde ved valget i USA kunne skje i Norge. De ønsket å «teste hvilke muligheter nettet og sosiale medier gir for den som måtte ønske å undergrave demokratiet», som programleder Andreas Wahl forklarer i en video «Folkeopplysningen» har lagt ut på YouTube, ifølge VG.

De ville lage fake news for å forhindre fake news.

Denne type manipulasjon kan man jo ikke gjøre i et ekte kommunevalg. Det skulle tatt seg ut! Så da gikk de for noe de kanskje tenkte at folk ikke bryr seg om: skolevalget.

Ja, for å si det på tvungent ungdommelig vis: De har altså føkka med hodet til norske skoleelever bare fordi de skal lage et tv-program.

«Hårreisende», «rystende», «uakseptabelt», sier de politiske ungdomsorganisasjonene. Men Wahl kan ikke se at det er et problem. Dette har jo «Folkeopplysningen» gjort i det godes tjeneste, for et godt formål, for at elever ved Lillestrøm, og alle andre steder i landet, kan lære seg litt nettvett.

– Jeg tror de kan få litt mer tid på å se dette i et større bilde i demokratiopplæringen, slik som rektoren på skolen og juristene i fylkeskommunen har gjort, sa Wahl til VG.

– Jeg håper at hvis de får litt mer tid, vil de kanskje se at her er det læring. Ikke bare for elevene på VGS, men dette skal også bli til et program. Vi vet at «Folkeopplysningen »brukes mye til læring i skolen.

Men dette er ikke å ta ungdommens politiske interesse på alvor. Dette er å leke med ungdommenes engasjement. En lek som burde vært stoppet av noen voksne i dét den kom ut av workshoprommet hos NRK.

Barn som går på videregående er ikke noe NRK kan skalte, valte, manipulere og eksperimentere med slik de finner for godt. Dette handler om ungdommens tillit til systemet og til seg selv som selvstendige beslutningstakere. Det handler om at skolevalget, en av byggesteinene i demokratiopplæringen i skolen, blir ansett som så verdiløst at det er greit å tulle det til. Dette handler om ungdomspolitikere, som stiller på skoledebatt etter skoledebatt fordi de har et ekte engasjement, må konkurrere om oppmerksomheten med lisensbetalte Facebook-poster. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bruke ordene «statskanalens propagandamaskin» og faktisk mene det, men her er vi altså nå.

Men først og fremst handler dette om den ene eleven som kanskje stemte Senterpartiet etter å ha vært utsatt for «Folkeopplysningens» kampanje.

Hvordan føles det i dag, mon tro?

Rektor ved Lillestrøm videregående skole har publisert et innlegg om hvorfor han godkjente stuntet på skolen sin.

- Begrunnelsen er for mange like kjedelig som konseptet er spennende; potensialet for god læring for skolens elever, sett i lys av skolens formålsparagraf, overordnet del for opplæringen og konkrete læreplanmål i blant annet samfunnsfag, skriver rektor Øivind Sørlie på NRK Ytring.

Han tror elevene som har vært utsatt for prosjektet vil være «særdeles kritiske når det gjelder å forholde seg til sosiale media og falske nyheter for lang tid fremover».

Hva slags tillit de nå har til voksne, til skolen og til NRK spekulerer han derimot ikke i.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk har også skrevet en egen kommentar om hvorfor de gikk i gang med prosjektet:

- Det har vi ikke gjort for å svekke demokratiet, men for å bidra til økt kunnskap om falske nyheter og manipulering av valg, skriver han på NRK.

Kommentaren har fått navnet «Derfor lurte Folkeopplysningen skoleelevene».

Det som har skjedd er altså at voksne mennesker med vitende og vilje har gått inn for å manipulere barn og undergrave en politisk institusjon.

Det er, uansett hvordan man vrir og vender på det, helt hinsides. Er vel bare å starte å telle hvor mange dager det tar før beklagelsen kommer.

Om kampanjen har hatt noen effekt på skolevalget på Lillestrøm eller ikke er egentlig irrelevant. Det er fortsatt ikke greit å gå inn for å lure barn. Det er heller ikke greit å fjase med ungdommens politiske engasjement. Uansett hvor gode intensjonene er i utgangspunktet.

Veien til helvete er som kjent brolagt med gode intensjoner.

SKOLEVALG: MDG øker med hele fire prosentpoeng siden forrige skolevalg. Video: Miljøpartiet De Grønne Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer