Helt Hollywood på Lillehammer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Kathleen Kennedy er en av Hollywoods mektigste produsenter, med filmer som «ET», «Jurassic Park», «Schindlers liste» og «Den sjette sansen» bak seg. I går var hun på Lillehammer for å diskutere film med norske, kvinnelige regissører.

Sammen med ektemann og medprodusent Frank Marshall er Kennedy i Norge for tredje gang. OL på Lillehammer imponerte dem såpass at de oppkalte sin eldste datter Lilly etter mjøsbyen. Nå er de tilbake igjen, denne gang for å dele ut priser under barnefilmfestivalen Amandus og for å se nærmere på filmhøyskolen. Kennedy ønsket også å treffe norske kvinner som jobber med film. I går ettermiddag møttes derfor åtte filmkvinner på Maihaugen til lunsj.

Mer Indiana Jones

Berit Nesheim og co lurte først og fremst på hvordan det er å være kvinne i Hollywood.

- Jeg er så lei av å bli spurt om hvordan det er å være kvinne i filmbransjen. Jeg lengter etter den dagen da kjønnet ditt ikke er noe tema. I USA er det lenge til; i Kongressen sitter det for eksempel bare åtte kvinner, sier Kennedy.

Hun har samarbeidet tett med Steven Spielberg i over tjue år. Fram til 1992 produserte hun samtlige av hans filmer.

- Vi snakker om å lage en fjerde «Indiana Jones»-film, som jeg skal produsere. Forutsatt at Harrison Ford greier å komme seg opp på en hest, ler Kennedy.

Fredag har hennes siste film, «Snøen på sedertrærne», norgespremiere. Den handler om forholdet mellom amerikanere og japanske innvandrere i USA etter krigen. Ethan Hawke har hovedrollen.

- Min jobb består i å snappe gode manuskripter, kjøpe rettighetene og så få dem finansiert. Vi har gode forbindelser til de store filmstudioene i Hollywood, og det er på store filmer som «Den sjette sansen» at vi tjener penger, forteller hun. «Den sjette sansen» har spilt inn over fem milliarder kroner og er en av de ti største filmsuksessene gjennom tidene. Lenger fra norske filmflopper kommer man ikke.

Påfallende

De norske filmskaperne utveksler erfaringer og historier med den amerikanske superprodusenten over laks og hvitvin på Maihaugen. Kommentarene kan tyde på at de ikke jobber i så forskjellige verdener som man skulle tro. Oscar-nominerte Berit Nesheim forteller om sitt besøk under innspillingen av John Woos actionklassiker «Face/Off».

- Det var påfallende hvordan det minnet om en filminnspilling her hjemme. Man jobbet i det store og hele på samme måte, sier Nesheim.

Kennedy nikker enig.

- Jeg har vært med på filmprosjekter over hele verden, og det rare er at alt er helt likt overalt. Det er nesten som det militære når alle utfører sine oppgaver, som så settes sammen til en film, sier Kennedy.

FEMININT FILMTREFF: -Film er risky business. Derfor investerer jeg aldri egne penger i prosjektene, sa "Den sjette sansen"-produsent Kathleen Kennedy(foran) til de kvinnelig regissørene hun møtte på Maihaugen. F.v. Nina Grünfeldt, Anita Killi, Berit Nesheim, Mia Lindrup og Eva Dahr.