Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helt i hundre

Og nå: Biljakt. «Taxi» er en humørspreder av en komedie på fire hjul, og på to, gjennom det solfylte Marseille. Sjåføren er ikke snau, han heller. Ganske kul, rett og slett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luc Besson («Det femte element») er produsent og manusforfatter på denne upretensiøse, sjarmerende kombinasjonen av komikk og action. Han har overlatt regien til Gérard Pirhs, en mann med åpenbar sans for motorer på høyt turtall.

Selve grunnhistorien er ikke særdeles original. Det handler om taxisjåføren Daniel (Samy Nacéri), et uvanlig talent bak rattet, som tvinges til å bistå politimannen Émilien (Frederic Diefenthal) med å fakke en bande tyske bankranere. Lovens representant har på sin side strøket åtte ganger til førerprøven og er relativt hjelpeløs også på andre av livets områder.

De to havner opp i en mengde situasjoner vi strengt tatt har sett før - uten at det burde plage noen. Kjappe replikker, gode typer, en uhøytidelig tone, en dose spenning og de råeste bilscenene hittil i år gjør «Taxi» til en liten vitaminpille. Avslappede, sørfranske omgivelser skader heller ikke.

Alt sammen bidrar til å gi filmen et tilbakelent særpreg. Ikke snev av innbitt, amerikansk stormannsgalskap i råkjøringen her. Et fransk «vrooom» med et stort glimt i øyet.

VROOM: Taxi byr på komikk og spektakulære biljakter utført av proffe sjåfører og filmet uten juks.