Skeivt arrangement i Oslo:

- Helt jævlig

DJ Espen Iden (33) savner en beklagelse fra vekterselskapet Proff Security etter hendelsen på Godthåb sist fredag.

GODTHÅB: Dagbladet har mottatt en video fra et skeivt arrangement - der det ser ut til at en DJ blir lagt i bakken og dratt av scenen av to vektere. Vis mer
Publisert

Det skeive arrangementet på utestedet Godthåb i regi av den fri frivillige organisasjonen Comrades har fått mye oppmerksomhet de siste dagene.

Over 200 mennesker var til stede på arrangementet som var en innsamlingsaksjon til en kjønnsbekreftende operasjon til et av organisasjonens medlemmer.

DJ Espen Iden (33) sto for musikken denne kvelden, og har fortalt hvordan han like over 03.00 fikk beskjed av en vekter om å slå av musikken - noe han ikke rettet seg etter fordi han mente det var tillatt å spille til kvart over. Seinere skal to vektere ifølge 33-åringen ha tatt seg opp på scenen og angrepet ham.

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Video: Langsem / Dorholt / Rydning Vis mer

- Gikk til angrep

Han har mange års erfaring som DJ i utelivet og sier til Dagbladet at det vanlig å få spille til DJ-settet er ferdig og gjestene har drukket opp ølen.

Ifølge Iden skal vekterne ha vekslet på å komme bort til han da han ikke fulgte oppfordringen. Han hevder de var sure fra starten, og jevnlig ga han beskjed om å stoppe musikken.

- Da jeg til slutt satt på den siste låta, sto det to vektere ved meg. Da ble jeg irritert. Det er gjennomgående på utesteder at vekterne vil at DJ-en skal avslutte og få gjestene ut, så de kan komme seg hjem. Men det er ikke deres jobb å avslutte musikken.

Kulturnettstedet Subjekt omtalte saken først.

- Helt jævlig

Dagbladet har sett en video av hendelsen - der det ser ut til at Iden blir lagt i bakken. Videoen viser imidlertid ikke foranledningen til dette.

Espen Iden forklarer at han endte på ryggen og prøvde å dytte de to mennene bort med beina.

- Til slutt slapp de meg, og da var jeg hissig, irritert og full av adrenalin. Men jeg er ingen voldelig person, og jeg har aldri angrepet noen, sier Iden, som opplever at vekterselskapet prøver å framstille det som at det var han som gikk til angrep.

- Hvordan opplever du det?

- UNNSKYLD: For å markere at det 21. april er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, inviterte statsminister Jonas Gahr Støre veteraner fra homobevegelsen, FRI og flere andre representanter fra de skeive miljøene til et møte for å beklage. Video: Regjeringen.no Vis mer

- Det er helt jævlig. Jeg skal få være så irritert jeg bare vil uten å være redd for å bli lagt i bakken. For jeg blir irritert når folk legger seg opp i jobben min bare fordi de vil gå hjem tidlig. Det er ikke vekternes jobb å styre musikken.

Daglig leder i Proff Security, May Kirkerud, sier til Dagbladet at deres vektere først reagerte da DJ-en skal ha gått til angrep på den ene vekteren. Kirkerud avviser også at vekterne dro Iden av scenen med makt.

En vekter er nå tatt ut av tjeneste, bekrefter Kirkerud. Proff Security har vært i to møter med arrangøren og Godthåb de siste dagene, som hun beskriver som konstruktive og gode.

- Brukte vekterne uforholdsmessig mye makt?

- Nei, vekterne nøytraliserte en person som opptrådte aggressivt ved å legge vedkommende i bakken, sier Kirkerud.

Espen Iden er sterkt uenig i denne påstanden, og savner en direkte og ordentlig beklagelse fra vekterselskapet.

«SIKTER»: Tre person som skulle på en Pride-markering på Østlandet sier de følte seg truet av en mann på Subway. Video: Privat. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Ble kalt «jævla soper»

Da Espen Iden etter basketaket gikk for å hente tingene sine på scenen, la han merke til at en av vekterne var tydelig opprørt. Ifølge Iden «ristet han av sinne».

- Jeg spurte om hva som feilte ham, og om jeg kunne få navnet hans. Da ropte han «jævla soper» tilbake, ifølge Iden.

Proff Security tar sterkt avstand fra denne ordbruken:

- Vi som selskap tar sterkt avstand fra all bruk av homofobiske og transfobiske skjellsord og handlinger, og all annen nedsettende eller diskriminerende ordbruk. Dette er våre vektere godt kjent med gjennom våre retningslinjer og den opplæringen vekterne har, sier Kirkerud til Dagbladet.

- Vi beklager igjen den uheldige og sårende ordbruken fra en av våre vektere, tilføyer hun.

Les resten av tilsvaret fra Proff Security nederst i saken.

SJOKKERTE: Egyptiske Mohamed Aboutrika sine uttalelser om homofili skaper store reaksjoner. Video: beIN SPORTS / Rødt Kort. Vis mer

Krever endring i bransjen

Iden retter også sterk kritikk mot vekterselskapet, og tar til orde for endringer i vekterbransjen.

Iden håper å bidra til en diskusjon om det han mener er et vekterproblem i utelivsbransjen. 33-åringen etterlyser også nye standarder og retningslinjer for hvordan vekterne skal gjøre jobben sin.

Han sier han har bestemt seg for å anmelde saken til politiet, noe han ennå ikke har gjort.

ØNSKER ENDRING: Espen Iden vil ha en debatt om vekteres maktbruk. Foto: Privat / Sindre Fjeld Raaum
ØNSKER ENDRING: Espen Iden vil ha en debatt om vekteres maktbruk. Foto: Privat / Sindre Fjeld Raaum Vis mer

- Jeg vegrer meg til å anmelde. For det første er det provoserende om saken skulle bli henlagt. I tillegg er det ikke lett å havne i retten mot fem vektere som var edru og står på sitt, selv om jeg har mange vitner på min siden. Hele rettsprosessen gjør at jeg vegrer meg, men jeg føler også at jeg er forpliktet til å anmelde. Vi kan ikke ha det sånn i utelivet. Jeg har jobbet der i ti år og har sett mye rart, men nå vil jeg ha endring.

Politiet opplyser til Dagbladet onsdag at det hittil ikke har kommet inn noen anmeldelser etter hendelsen.

Iden forteller også at han har fått god støtte fra både Comrades og Godthåb etter hendelsen - i tillegg til hundrevis av støttende meldinger fra venner, familie og fremmede.

Muna Jibril i Comrades var en av de ansvarlige for arrangementet. Hun sier at vekterne var informert om at det var et skeivt arrangement. Jibril sier at de hadde en fin kveld helt til arrangementet skulle avsluttes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer