Helt konge

Stephen King har skrevet mange bøker i løpet av 25 år, og jeg har lest alle sammen. Noen har vært gode, andre middelmådige og noen dårlige. Bare av og til har han vært oppe i divisjonen over god, og det er der han befinner seg med «Hjerter i Atlantis».

«Selv om det er vanskelig å tro, så er ikke sekstitallet oppdiktet; det fant faktisk sted,» skriver Stephen King i etterordet. Det mytiske tiåret er bokas hovedtema, med Vietnamkrigen som et makabert bakteppe.

«Noveller»

«Hjerter i Atlantis» er en slags novellesamling - bortsett fra at den første «novellen» er på over 250 sider. «Nedrige menn i gule jakker» er historien om Bobby, 11 år, farløs, og med en mor som er både tyrannisk og patetisk. Når gamle Ted flytter inn i leiligheten over dem, åpner nye verdener seg for Bobby: Han oppdager litteratur, forelsker seg i bestevenninnen Carol, og er på utkikk etter de uhyggelige «nedrige menn i gule jakker». Denne oppveksthistorien er kanskje det mest levende Stephen King har skrevet.

Vekkelse

Tittelnovellen foregår på et universitet i 1966. Hovedpersonen slites mellom studiene og kortspillet hjerter, en mani på studentboligen. Dårlige karakterer betyr at Vietnam er neste stopp, men kortspill er også forlokkende. På samme tid opplever studentene en slags vekkelse, det som skal bli Woodstock-generasjonen begynner å røre på seg.

«Blinde Willie» og «Hvorfor vi er i Vietnam» er korte noveller om to Vietnam-veteraner og hvordan de har taklet livet etter krigen. Den siste novellen er et møte med Bobby i 1999, tilbake i hjembyen for å gå i begravelsen til en gammel venn, en melankolsk slutt på en sterk historie.