Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helt med hette

Uskyldig moro, i grunnen.

Terning4 Britisk dramaserie. Premiere på NRK3 i kveld kl. 20.00. TV: England på Robin Hoods tid var som dagens Iran, med offentlig henging som underholdning og advarsel. De kristne kan når de vil.

Året er 1192 og Robin av Locksley er tilbake etter fem år som korsfarer i Det hellige land. Han kommer hjem til et Nottingham der en brutal, men veltalende sheriff krever høye skatter og lar folket sulte. Ingen handler på markedet og den egenrådige korsfareren ser seg nødt til å predike det frie markeds evangelium. Skattelette er tingen. Man må la arbeidsfolk beholde så mye av sitt arbeid at de får overskudd til å handle og bytte på markedet. Jeg ødelegger forhåpentligvis ikke spenningen ved å røpe at Robin blir lyst fredløs i løpet av første episode.

Sjarmtroll

Nå høres dette ut som tunge, seriøse greier. Det er det ikke. Vi snakker eventyrkomedie, ikke drama. Og Robin, som spilles av Jonas Armstrong, likner til forveksling på Joe Cole, midtbanespiller på Chelsea. Han er usannsynlig god med pil og bue, og dessuten en jentefut, mens kompisen Much er glad i mat og har lett for å dumme seg ut, slik at Robin må ordne opp.

BBC står bak produksjonen, «som denne gangen er gjort mer morsom, moderne og intelligent for å appellere til dagens publikum». Sammenliknet med hvilket, kan man spørre. Det er jo fremdeles en ungdomsserie for hele familien – spennende for mange under 13 og sjarmerende for oss andre. Men tempoet er høyt, replikkene gode og pilene svisjer og svosjer ganske så heftig.

Suksess

Robin Hood er legendarisk, det vil si at han trolig ikke finnes. Men han er en elsket figur, som stjeler fra John Fredriksen og gir til minstepensjonistene. Etter flere titalls filmatiseringer – mange av dem komedier og milde parodier – er det pussig at vi ikke har fått en revisjonistisk «Robin Hood», der helten denger kona og er like korrupt som sheriffen. Kanskje trenger vi et par rene helter, presentert uten for mange skurrende nyanser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media