Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Helt misforstått om drama-outsourcing

Tilhengere av outsourcing av NRKs dramaproduksjon har vist til suksess med samme oppskrift i Danmark. Helt misforstått, sier den danske dramasjefen.

HIMMELBLÅ: Dagbladet var på Innspilling av Himmelblå, tredje sesong - her med regissør Trond Fausa Aurvåg og skuespiller Lena Kristin Ellingsen. Serien er en av NRK Dramas mange seersuksesser. Foto: Tom E. Østhuus
HIMMELBLÅ: Dagbladet var på Innspilling av Himmelblå, tredje sesong - her med regissør Trond Fausa Aurvåg og skuespiller Lena Kristin Ellingsen. Serien er en av NRK Dramas mange seersuksesser. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten har gått etter at det ble kjent at et utvalg i NRK foreslår å outsource all dramaproduksjon. Det vil si at alt tv-drama skal lages av eksterne selskaper, og kjøpes inn av NRK.

I en kronikk i Aftenposten skrev redaktør for filmtidskriftet Rushprint, Kjetil Lismoen, at dette kunne føre til sårt tiltrengt fornyelse - og viste til suksess i Danmark - «med en modell som minner om den NRK nå vurderer» - med «oppløsningen av den gamle modellen og åpningen ut mot talentene i det eksterne produksjonsmiljøet».

- Helt misforstått, sier dramasjef i Danmarks Radio, Ingolf Gabold, til Dagbladet.

Lager 95 prosent selv
- Vi lager 95 prosent av alt drama selv. Vi har 40 fast ansatte, deriblant meg selv, en økonomisjef og sju produsenter - som sørger for å velge ut og utvikle prosjektene. Den kreative kraften kjernen i produksjonene er hentet inn utenfra, men det er vi som er herre over produksjonene, sier Gabold.

NRK Drama har 37 fast ansatte. Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, viste til Kjetil Lismoens kronikk i en debatt i Dagsnytt 18 om nedleggelse av Drama. NRK skal spare 100 millioner kroner, gjennom dette og andre tiltak.

Gabold tror i og for seg eksterne produsenter kan lage like godt drama, men at det vil koste mer penger.

- Hvis vi gir fra oss produksjonen, vil de eksterne filmselskapene ganske raskt sette prisnivået seg i mellom. Og de skal ikke bare ha lønn, slik som meg og de andre fast ansatte i Danmarks radio - selskapene skal tjene penger. Og hvorfor skal vi bruke lisenspenger på at filmselskapene skal ta ut et overskudd på 20 - 25 prosent, spør Gabold.

Kjetil Lismoen innrømmer at kronikken hans var upresis.

- Den danske og den foreslåtte norske omleggingen er ikke identisk, men verdt en sammenlikning. Mitt poeng var at danskene åpnet seg fullstendig for filmmiljøet, og det ga en utrolig synergieffekt, sier Lismoen og legger til:

- Jeg er ikke så sikker på at NRK skal outsource alt. Det å sette mer ut til eksterne produksjonsmiljøer var mitt poeng.

- Trenger revitalisering
- Men forslaget til NRK-utvalget er å outsource all dramaproduksjon - og det er du som skriver: «NRK vurderer i en ny rapport å sette ut all produksjon av tv-drama. Det kan være en mulighet til sårt tiltrengt fornyelse.»?

- Dette var jo en veldig kort og spisset kommentar der jeg ønsket å påpeke at endringer kan være av det gode. Mitt poeng er at NRK ikke på noen måte har klart å fornye reportoaret og gitt oss nødvendig variasjon og bredde. Jeg tror løsningen er å åpne seg mer mot filmmiljøet, sier Lismoen.

Lismoen sier til Dagbladet at han tror det blir for dramatisk å legge ned NRK Drama.

- Men de trenger en revitalisering. Og jeg tror ikke den nåværende organisasjonsmodellen er den rette for å oppnå nyskapende drama.

KRONIKKFORFATTER: Kjetil Lismoen, redaktør filmbladet Rushprint.
KRONIKKFORFATTER: Kjetil Lismoen, redaktør filmbladet Rushprint. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!