KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Helt på bar bakke

For noen er han en helt. For andre en krigsforbryter. Igor Strelkov er uansett helt på bar bakke.

MANN MED MAKT: Igor Strelkov med livvakter i Øst-Ukraina, sommeren 2014. Foto: AP / NTB Scanpix
MANN MED MAKT: Igor Strelkov med livvakter i Øst-Ukraina, sommeren 2014. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Annonse

Egentlig heter han Igor Girkin, men han har tatt krigernavnet Strelkov - skytteren. Han var den tidligere etterretningsagenten som var sentral i den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, og den mest brutale og eksentriske kommandanten i det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina samme år. Nå er han blakk. Så blakk at selger en medalje han fikk for sin rolle som russisk militant ultranasjonalist.

For det har ikke gått så bra for Strelkov etter at han flyktet fra byen Slavjansk i august 2014, etter å ha holdt den i et jerngrep, med lover fra Stalin-tida og summariske henrettelser av blant annet småtvuver. Han har kritisert president Vladimir Putin for å være en svekling for ikke å invadere en større del av Ukraina, og etablere russiske nasjonalisters drøm om «Nyerussland». Som begrunnelse for å selge medaljen på auksjon 13. april, med en utsalgspris på rundt 140 000 kroner, sier Strelkov:

- Jeg har aldri følt noen respekt for medaljen. Den er ikke gitt for tjeneste i kamp, og har portrettet av et menneske jeg aldri har respektert, bortsett fra en veldig kort periode i 2014, men som jeg har hatt en dyp forakt for siden 2015.

Mannen er Vladimir Putin, som på medaljen som skal auksjoneres bort er portrettert med en laurbærkrans rundt hodet, som en annen romersk keiser. Medaljens bakside er et kart over Krim-halvøya. Den er i gull, og den ble i sin tid betalt av den nasjonalistiske milliardæren Konstantin Malofejev.

Det var den gang stemningen fortsatt var på topp i Russland, da Krim var annektert, krigen i Øst-Ukraina var omfattet av en russisk nasjonalistisk eufori, før krigslykken snudde og ukrainerne mobiliserte, og før de vestlige sanksjonene som er i ferd med å gjøre Russland til et isolert land, hadde startet. Det var mens håpet ennå var lysegrønt, og Sterkov var inne i varmen i de regjerings-lojale TV-kanalene. Det betydde ikke bare heder og ære, men også penger.

Nå kjører Strelkov på metroen i Moskva, og han er langt fra å ha den statusen som en gang gjorde ham til en helt for enkelte. Strelkov var en voldsromantiker som på et slags mesterlig ideologisk vis klarte å kombinere monarkisme, stalinisme, og ortodoks tro. Etter at han måtte rømme byen Slavjansk fant ukrainerne en massegrav med 20 mennesker som skal ha blitt henrettet i de ukene med terror da Strelkov styrte byen.

En av de henrettene var Aleksej Pitsjko som ble skutt for å ha stjålet to skjorter og et par bukser i forvirringen som oppsto under et ukrainsk bombeangrep. Han ble dømt etter paragrafer fra diktatoren Josef Stalins unntakslover etter Hitlers invasjon av Sovjetunionen i 1941.

Strelkov hadde sin storhetstid i den ideologiske forvirringens tid, som krigen i Øst-Ukraina var preget av. Når hans medalje nå selges på auksjon er det en erkjennelse av et nederlag, både politisk og personlig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer