Helt på grensen

MOROKULIEN (Dagbladet): Slåssing på byen, 1000 nedlagte damer og kjøring med stjålede biler; mediefenomenet Rune Rudberg (38) slutter aldri å overraske. - Å pryde ei hel forside kan være en hard ørefik, sier Rudberg fra sin nye base ved svenske-grensa.

Mandag morgen.

Etter opptil flere måneder med stillhet er Rune Rudberg tilbake i medias søkelys. VGs førsteside forteller at han har kjørt rundt i en stjålet bil påmontert skiltene fra naboens Mercedes, og fått en helerisiktelse mot seg i Karlstad.

En telefon til Rudberg i Eda, rett på den andre siden av svenskegrensa:

- Jeg har visst gjort det igjen, sukker Rudberg og tenker tilbake på 12 år med tabloidtitler og sladderhistorier.

- Jeg har jo sett meg sjøl på førstesida før. Bare så jævlig synd at jeg ikke får førstesider når jeg gir ut bra plater.

Fattet mann

Han sier at vi kan møte ham på Grensestua ved Morokulien, vel tre mil øst for Kongsvinger. Vi husker ham fra farskapssakene, skilsmissene, de blonde samboerne, slåssingen på byen, konkursen og ikke minst fjorårets rysare i Se og Hør: «Mitt ville liv» - dansebandsangerens liv fortalt i en serie over tre numre.

- At jeg skulle ha hatt 1000 damer, havna på førstesida. Men ikke at ungene fortalte to numre seinere at jeg var verdens beste pappa. Det er gjerne det negative som blir trukket fram med meg, sier Rudberg.

Til å være en mann som pryder hele førstesida i landets største avis som kriminell, er han usedvanlig fattet.

- Det kan være sårende å få en sånn historie slått opp, særlig når man føler seg litt uskyldig. Men jeg har vært med for lenge til å grine.

- Hvorfor satte du naboens skilter på bilen da du oppdaget at den var stjålet?

- Det var en panikkhandling. Jeg gjorde skitten litt dypere ved å sette på de skiltene, men det får jeg sette på kontoen for at jeg bare har ni års skolegang.

- Det er ikke akkurat første gang du opplever slike oppslag?

- Nei, jeg er nok litt blåøyd av meg. Men jeg er ikke en kødd, og jeg er ikke en kriminell, og jeg vil ikke bli behandla deretter heller, sier han.

Rudbergs mobil ringer til tonene av «Don't Worry, Be Happy». Det er Mona som ringer den nå single Rudberg.

Siden han forlot den anonyme tilværelsen som dansebandvokalist i Trøgstad med 190000-selgeren «Ut mot havet» i 1988, har biloppretter-utdannede Rudberg vært en evig gjenganger i den kulørte presse. Damene har kommet inn i livet hans via Se og Hørs spalter, og de har forsvunnet ut av livet hans via Se og Hørs spalter. Det hele kulminerte naturlig nok med den berømte 1000 damer -bekjennelsen i fjor sommer.

Ble opptur

- En slik førsteside ser ikke pen ut. Man kunne får inntrykk av at jeg hadde skrytt av det, sukker Rudberg og tar seg en røyk.

- Ærlig talt trodde jeg den førstesida skulle knekke meg, men i stedet har den gitt meg en opptur. Det finnes jo ikke en standup-komiker som ikke nevner meg i løpet av et show.

Selvironisk

Mange vil kalle Rudberg den komplette meta-kjendis. Selv har han da også begynt å omtale kjendisfenomenet Rune Rudberg i sine egne tekster. Både Haaviks ukeblad og de 1000 du vet er omtalt i tekster som dukker opp på hans første plate på tre år.

- Alle andre fleiper med det, så hvorfor skal ikke jeg kunne gjøre det også? I ti år har jeg vært Ut mot havet -Rune. Det var på tide å bytte navn; nå er det 1001-Rune folk kaller meg, smiler han.

Fortsatt har han et utmerket forhold til Se og Hør.

- Det gjør ikke meg noe at noen har lyst til å se hvordan stua mi er. Se og Hør behandler meg bra og har enerett på det som dukker opp av ting, forteller Rudberg.

Han har vært på tråden med Haaviks blad og fått velsignelse til å gjøre Dagblad-intervjuet.

- Føler du deg som en medienisse sjøl?

- Det er mange som mener det, som sier at jeg må slutte å prostituere meg. Jeg får en del slengbemerkninger fra andre kjendiser på det. Men det bryr jeg meg lite om.

I forbindelse med fjorårets «Harry»-bok fra Are Kalvø ble Rune Rudberg trukket fram som den reneste ur-harry. Mannen fra Trøgstad har følgende kommentar til det:

- Jeg har aldri hørt om noen harryer som har skrevet bok om ikke-harryene. Det spørs hvem som har størst mindreverdighetskompleks.

Plate-comeback

Det siste året har han gjort 120 spillejobber med sitt nye Rune Rudberg Band. Nå ser han fram til høstens plateutgivelse. Platedirektør Audun Tylden har tatt ham inn i varmen, og Rudberg er innstilt på å selge «en helvetes mange plater». Uansett er det ingenting som tyder på at man har lest den siste artikkelen om Rune Rudberg.

- Ja, jeg er jo litt imponert over hvor interessant jeg er for media. Men Se og Hør får færre tips om meg nå enn før. Det beviser vel at folk er i ferd med å akseptere meg som den jeg er, understreker Rudberg.

OVERRASKER STADIG: Rune Rudberg.