Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Helt på viddene

Reindriftens største tragedie er at den ikke har klart å holde orden i eget hus.

OVERTALLIG: Landbruksdirektoratet sender i disse dager ut en påminnelse til mange reineiere om at de blir ilagt tvangsmulkter på opptil 60 000 kroner pr måned hvis ikke pålegg om redusert bestand er etterkommet innen utgangen av mars neste år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
OVERTALLIG: Landbruksdirektoratet sender i disse dager ut en påminnelse til mange reineiere om at de blir ilagt tvangsmulkter på opptil 60 000 kroner pr måned hvis ikke pålegg om redusert bestand er etterkommet innen utgangen av mars neste år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Sylvi Listhaug er landets niende landbruksminister siden 1990.  Hun og forgjengerne har alle det til felles at Stortinget har bedt dem rydde opp i reindriftsnæringen. Ingen har lyktes.  Pålegget om å redusere reinbestanden er kort og godt ignorert av de toneangivende kreftene inne på vidda — de med de største flokkene. De har lært seg at de ikke har noe å frykte.   

Men nå kan det være alvor. Landbruksdirektoratet sender i disse dager ut en påminnelse til mange reineiere om at de blir ilagt tvangsmulkter på 50 — 60 000 kroner pr måned hvis ikke pålegg om redusert bestand er etterkommet innen utgangen av mars neste år.

Om noen dager reiser Listhaug selv til Finnmark for å møte representanter for næringen og representanter for Sametinget.  Verdt å merke seg er det også at Lodve Solholm, tidligere FrP-stortingsrepresentant, er utpekt som ny leder for Reindriftsstyret — forvaltningsorganet som skal sørge for at Stortingets mål for reindriftspolitikken blir oppfylt.  

Det altfor høye reintallet har vært et velkjent problem i mange år. Det er lenge siden Riksrevisjonen slo alarm om at man var langt unna målet om bærekraftig reindrift, og i 2004 sa daværende landbruksminister Lars Sponheim at bestanden på ca. 140 000 dyr måtte reduseres kraftig. Tallet er fortsatt omtrent det samme. Ingen ting har skjedd.  Siden har vi fått alle historiene om kalver som sulter i hjel på grunn av mangel på mat og om dramatisk synkende slaktevekt.  

Reindriftens største tragedie er at den ikke har klart å holde orden i eget hus.  Dens store bestanden og overbeiting skaper også intern uro i næringen.  Når store reinflokker forflytter seg og fortrenger andre fra beiteområder skjer det sammenblanding, konfliktnivået øker, og vi hører også om voldsepisoder.

Situasjonen bærer preg av en økonomisk og økologisk krise av betydelige dimensjoner. Stortingsrepresentant Rasmus Hansson for Miljøpartiet De Grønne kaller det som foregår i Vest-Finnmark «Norges største offentlig finansierte dyretragedie». Men det paradoksale er at dyre- og naturvernere som sjelden nøler med å rope varsku, har vært veldig tilbakeholden med å kritisere reindriften. Det burde man ikke være, for det er lenge siden reindriftsnæringen var en spesielt god ambassadør for slagordet om å leve «i pakt med naturen».  Da Olav Gunnar Ballo var stortingsrepresentant for SV fra Finnmark, markerte han seg som en sterk kritiker av reindriften. Hans påpekning av næringens utfordring i forhold til økonomisk og økologisk bærekraft ble heller ikke alltid tatt like godt imot av hans egne partivenner i Oslo. 

Virkelig rabalder ble det da NRK Sameradioen nylig offentliggjorte den taushetsbelagte oversikten som viser hvor mange rein enkeltpersoner og familieandelslag, såkalte siidaer, eier.  Kritikerne mener at dette er informasjon offentligheten ikke skal ha.  I andre naturbaserte næringer, særlig de som mottar subsidier, er det en selvsagt ting at ikke bare myndighetene — men også allmenheten - har god innsikt i kvoter, mengder og antall. Men altså ikke i reindriften — for her er det hemmelighetsfulle og myteskapningen en viktig del av det narrative: Ingen skulle vite, ingen skulle bry seg — og aller minst staten og sentralmakten. For mange av oss andre er det åpenbart at faktisk informasjon som belyser næringens utvikling — og som er viktige vilkår for støtteordninger og erstatningsregler — må være offentlig tilgjengelig hvis vi skal kunne delta i debatten, og mene noe.   

Men det er heller ikke ukomplisert hvis storsamfunnet blir for handlingsorientert og marsjerer inn, og bruker tvangsmidler.  Tamreindriften I Finnmark er den ene samiske kulturbærende næring vi har igjen her i landet, og en forhastet inngripen kan utfordre Norges folkerettslige forpliktelser. Reindriftens har lovfestede rettigheter og kanskje aller viktigst: Den allmenne politiske anstendighet tilsier kanskje et initiativ av et noe annet kaliber enn tvangsmidler.  Som forsker Ivar Bjørklund ved Universitetsmuseet i Tromsø stadig påpeker - reindriftens skjebne er at den alltid har vært forvaltet og forstått gjennom storsamfunnets ideologiske oppfatninger.  

Det er norsk tankegods, etiske oppfatninger og interesser som sitter på definisjonsmakten når det gjelder reindriften — ikke det historiske, ikke den samiske kulturytring og livsform.  «Overbeite», «miljøkriminalitet» og «bærekraft» er begrepene politikerne bruker når politikken utformes.   

I forhold til tidsånden og god forretningsdrift er naturligvis det meste galt ved reindriften. Her er ingen strømlinjeformede markedsplaner, ingen kvartalsrapportering og ikke noe krav om avkastning på investert kapital. Vi ser en kulturkollisjon som har likhetstrekk med konflikten om Alta-utbyggingen på 70-tallet.  Men den store forskjellen er at det denne gang ikke nødvendigvis er slik at samene og reindriften står på miljøets — og dyrevernet — side.  

Men at vi snakker om en næring som trenger hjelp til opprydding er det ingen tvil om.  For her er et annet problem ved den samiske tamreindriften: Det er absurd at mens Finnmarksvidda ødelegges av altfor mange reinsdyr, er kjøttet forkastelig dyrt ut til forbruker.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling