KOMMENTARER

Helt på viddene

Reindriftens største tragedie er at den ikke har klart å holde orden i eget hus.

OVERTALLIG: Landbruksdirektoratet sender i disse dager ut en påminnelse til mange reineiere om at de blir ilagt tvangsmulkter på opptil 60 000 kroner pr måned hvis ikke pålegg om redusert bestand er etterkommet innen utgangen av mars neste år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
OVERTALLIG: Landbruksdirektoratet sender i disse dager ut en påminnelse til mange reineiere om at de blir ilagt tvangsmulkter på opptil 60 000 kroner pr måned hvis ikke pålegg om redusert bestand er etterkommet innen utgangen av mars neste år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sylvi Listhaug er landets niende landbruksminister siden 1990.  Hun og forgjengerne har alle det til felles at Stortinget har bedt dem rydde opp i reindriftsnæringen. Ingen har lyktes.  Pålegget om å redusere reinbestanden er kort og godt ignorert av de toneangivende kreftene inne på vidda — de med de største flokkene. De har lært seg at de ikke har noe å frykte.   

Men nå kan det være alvor. Landbruksdirektoratet sender i disse dager ut en påminnelse til mange reineiere om at de blir ilagt tvangsmulkter på 50 — 60 000 kroner pr måned hvis ikke pålegg om redusert bestand er etterkommet innen utgangen av mars neste år.

Om noen dager reiser Listhaug selv til Finnmark for å møte representanter for næringen og representanter for Sametinget.  Verdt å merke seg er det også at Lodve Solholm, tidligere FrP-stortingsrepresentant, er utpekt som ny leder for Reindriftsstyret — forvaltningsorganet som skal sørge for at Stortingets mål for reindriftspolitikken blir oppfylt.  

Det altfor høye reintallet har vært et velkjent problem i mange år. Det er lenge siden Riksrevisjonen slo alarm om at man var langt unna målet om bærekraftig reindrift, og i 2004 sa daværende landbruksminister Lars Sponheim at bestanden på ca. 140 000 dyr måtte reduseres kraftig. Tallet er fortsatt omtrent det samme. Ingen ting har skjedd.  Siden har vi fått alle historiene om kalver som sulter i hjel på grunn av mangel på mat og om dramatisk synkende slaktevekt.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer