Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helt schpaaa

Denne uka blir Erik Poppes kritikerroste ungdomsfilm «Schpaaa» sluppet på video, en skremmende realistisk historie om en gjeng tenåringsgutter på jakt etter dop og spenning i indre Oslo øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før han laget filmen «Schpaaa» hadde regissør Poppe i halvannet år selv trasket gatelangs i Oslo sentrum for å forstå det verdensbildet ungdomsgjengene orienterer seg etter. Resultatet var en film basert på en virkelighet de færreste av oss forbinder med et moderne velstandssamfunn.

- Ikke en scene er malt med for bred pensel. Alt det denne filmen viser, skjer i Oslo - og i mange andre norske veikryss, hevdet Erik Poppe i et intervju med Dagbladet før premieren i fjor høst.

Handlingen er bygd opp rundt en gjeng tenåringsgutter fra indre Oslo øst som kjemper for å overleve i en beinhard hverdag. Gjengen er deres familie, og den gjensidige lojaliteten er det eneste sikkerhetsnettet. Det hele er bundet sammen med et uniformerende gatespråk som er fullstendig uforståelig for utenforstående.

Eller sagt mer presist, slik Dagbladets anmelder opplevde filmen: «Det som ble antydet i «Døden på Oslo S» om at det er ungene som lider under voksensamfunnets feighet, treffer oss i «Schpaaa» som en voldsom knyttneve langt nede i mageregionen.»

Filmen fikk gjennomgående strålende mottakelse av både publikum og filmkritikere. Dagbladets anmelder, som ga den terningkast fem, var ikke snauere enn å karakterisere «Schpaaa» som «nittiåras viktigste norske film».

KRITIKERROST: Regissør Erik Poppe (i midten) sammen med Mickael Marman, Sharjil Arshed Vaseer, Jalal Zahedjektá og Maikel Andressen Abou-Zelof fra filmen Schpaaa.