KOMMENTARER

Putins Russland

Helt sjef - igjen

Vladimir Putin holdt i går sin årlige maraton-pressekonferanse. Hans oppgave var å vise at hans hånd er faderlig og trygg, skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han var høyt og lavt, tok spørsmål på strak arm, brukte humor og vidd, og svarte ikke på noe han ikke ville svare på. Det var Putin-show, der presidenten demonstrerte fullstendig kontroll, slik den årlige presse-seansen i Moskva skal være. Men i år var det kanskje en følelse av at det sto litt mer på spill, siden det er presidentvalg i mars neste år, og siden årets pressekonferanse skulle vise at kandidaten - praktisk talt den eneste - til neste års valg fortsatt er i god form.

Det er 65-åringen, og la oss ta det viktige først. Den russiske presidenten var helt klar på at han ikke aksepterer påstanden om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i fjor. Han sa at historiene om dette var «funnet på», av Trumps motstandere for å skade ham. På et kuriøst spørsmål om Putin - hvis det ikke hadde vært for at han tiltalte den amerikanske presidenten på engelsk - ville tiltalt Trump med høflighetsformen De, eller om de to ville vært dus, tok Putin tid til å tenke seg om. For det er et interessant spørsmål, som i Russland handler om graden av intimitet.

- Vi er på fornavn, svarte Putin. Og var diplomatisk intim. På en måte som ikke ga noe svar på om også Putin stiller spørsmål ved Trumps tilregnelighet.

Det mest delikate opptrinnet på pressekonferansen var da Xenia Sobtsjak fikk ordet. Hun er datter av Putins mentor, og har kjent Putin hele livet. Hun tilhører opposisjonen, og er en av kandidatene som stiller til presidentvalget i mars. Og hun slapp til på pressekonferansen i egenskap av å være akkreditert for den kritiske TV-stasjonen Dozjd.

- Er du her som journalist eller politiker, spurte Putin, en anelse rød i ansiktet, da Sobtsjak fikk ordet. Sobtsjak, som har måttet dementere at Putin er hennes gudfar, beholdt roen, og spurte hvorfor det var sånn at opposisjonelle i Russland står i fare for å bli enten drept eller trakassert. Putin svarte ikke på spørsmålet, men sa at opposisjonens problem var at den ikke hadde noe program for å forbedre folks liv.

- Det er ikke min oppgave å fostre opponenter. Jeg mener at vårt politiske miljø burde være like konkurransedyktig som vårt økonomiske miljø, sa Putin. Uten å nevne hva slags hindringer han har lagt i veien for nettopp det.

Det mest underholdende, og samtidig mest temperamentsfulle, var da Putin gikk til frontalangrep på sin argeste motstander i den post-sovjetiske verden, Mikheil Saakashvili, som nå er den mest prominente opposisjonsfiguren i Ukraina. Saakashvili utfordret Putins autoritet, blant annet ved å starte den russisk-georgiske krig i 2008, og de to menn er kjent for å ha et særdeles anstrengt forhold.

- Jeg mener at det Saakashvili driver med er å spytte i ansiktet til både det georgiske og ukrainske folket. Hvordan kan dere tillate det? Saakashvili var president i et selvstendig Georgia. Og nå løper han rundt i Kiev og roper at han er ukrainer, sa Putin. Kommentar overflødig.

Men også det uviktige var viktig på Putins pressekonferanse. Kanskje til og med viktigere enn det viktige. Som for eksempel spørsmålet om det er riktig å straffe en mann for å sette en GPS på kua si, sånn at det er lettere for bonden å finne kua.

- Jeg visste ikke at det er straffbart, svarte Putin, og lovte å se på det. En kvalifisert gjetning er er at det snart kommer et forslag om å fjerne det å ha GPS på husdyra sine fra straffeloven.

Eller journalisten fra Vladivostok ved Stillehavet, som ikke opptrådte som journalist, men som en lokal ombudsmann, og tok opp at eiendommer som har vært brukt til sommerleire for barn, nå blir kjøpt opp av private.

- Jeg skal se på det, sa Putin. Og igjen er den kvalifiserte gjetning at oppkjøpet av noen eiendommer ved Vladivostok vil bli stanset.

For småtteriet kan i en russisk kontekst være stort nok. Småtteriet viser både lederens kontroll, og kontakt med folket. Begge deler er viktig foran valget i mars neste år, der Putin stiller til sin 4. periode Til neste år har Putin styrt Russland i 18 år, og etter at han har vunnet valget i mars, har han styrt det enorme og på mange måter uregjerlige landet i nesten et kvart århundre.

Det er i seg selv en bragd. Dessuten er det sånn politikk kommuniseres i Russland. Gjennom makt. Og når Putin snakker så er de færreste i tvil om at det er makta som snakker. Det var å understreke dette som var hovedhensikten med gårsdagens pressekonferanse i Moskva.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer