Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Russland

Helt sjef helt til 2036

Det er enhver etterretningsagents våte drøm å spre kalkulert forvirring. Ingen gjør dette med større selvfølgelighet enn den tidligere agenten Vladimir Putin, skriver Morten Strand.

HELT SJEF: Vladimir Putin åpner for å styre Russland helt fram til 2036. Foto: AP / NTB Scanpix
HELT SJEF: Vladimir Putin åpner for å styre Russland helt fram til 2036. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Så er det altså klart. Den russiske presidenten Vladimir Putin har gitt seg selv det privilegium - eller det loddet? - å styre til han nærmer seg 84 år. Det skjedde tirsdag gjennom et konstitusjonelt kupp som bare har et fikenblad av legalitet. En ny grunnlov som har vært varslet skal vedtas, og settes i kraft før neste presidentvalg i mars 2024, når Putin etter den nåværende grunnloven må gå av. Dermed nullstilles president Putins presidentperioder, og han kan velges igjen uten å bryte verken den gamle eller den nye grunnloven. Han bare erstatter den nåværende med en ny, og vips så er den gamle vinen blitt ny igjen. For sånn kan menn uten grenser trylle.

Det har en stund vært klart at Putin ville gi seg selv muligheten til å styre Russland lengre enn til 2024, da han må gå av, etter å ha vært president i to sammenhengende perioder. Spørsmålet var bare hvordan han skulle gjøre det. Å slå sammen Russland og Hviterussland, slik at Putin kunne velges til president for et helt nytt land, viste seg å være for vanskelig, fordi både presidenten og folket i Hviterussland er for sterkt imot. Å endre det politiske systemet i Russland til å bli et parlamentarisk system, med en seremoniell president og en sterk statsminister, ble trolig for innviklet, og kanskje også for uklart. Det samme er trolig grunnen til at Putin ikke ville styre Russland fra posisjonen som lederen av et nasjonalt sikkerhetsråd med nye og utvidete fullmakter.

Derfor den enkleste måten. Å endre grunnloven, en åpenbart ganske manipulerende manøvre, og nullstille presidentembetet. Putin hadde latt forvirringen om hvordan han skulle styre videre, etter 2024, vare lenge nok. Nå trådte forvirringens konge inn som mannen som rydder opp og viser vei. I vellinga, om man vil.

Det konstitusjonelle kuppet ble gjennomført etter ritualer godt kjent fra Sovjet-tida. For sikkerhets skyld var det en ekte sovjetisk heltinne, den første kvinnen i verdensrommet, i 1963, romfareren Tatjana Teresjkova (83), som også er medlem av parlamentet, Dumaen, som fremmet forslaget om grunnlovsendringene tirsdag. Forslaget fikk stående ovasjoner fra de aller fleste representantene. Det eneste som ikke minnet om Sovjetunionen var at kommunistene stemte imot. Men så er jo ikke lenger kommunistpartiet det statsbærende partiet. Det er i stedet Putins og Teresjkovas parti, Enhetlige Russland.

Hva kan vi så vente oss i det vi etter hvert kan kalle Putins 2. republikk? Svaret på hvorfor det å styre fra både posisjonen som statsminister og som leder av det nasjonale sikkerhetsrådet, leverte Putin i talen til Dumaen etter at vedtaket var gjort tirsdag. Han sa: «Presidenten er grunnlovens garantist, eller for å si det enkelt, garantisten for landets sikkerhet, hjemlig stabilitet, og evolusjonære utvikling.

Hvis vi setter en parentes rundt det med grunnlovens garantist, så trer det fram en enda mer selvbevisst og maktbevisst Putin enn den vi allerede kjenner. For presidenten (Putin) er intet mindre enn garantisten for sikkerhet, stabilitet og utvikling. Går vi videre i Putins tale så snakket han om revolusjoner, som Russland har hatt nok av. Det var en advarsel til regimekritikere som det siste året har protestert i gatene, blant annet mot at systemkritiske kandidater ble nektet å slitte til lokalvalgene sist sommer.

Videre så advarte Putin mot påvirkning fra utlandet med følgende ord: «De (utlendingene) venter bare på at vi skal gjøre en feil eller glipp, miste hodet, eller enda verre, henfalle til intern uenighet, som fra tid til annen er finansiert fra utlandet». For den systemkritiske opposisjonen er dette en enda mer alvorlig advarsel. Her knyttes opposisjonen til landets fiender, og det er penger involvert. La ingen være i tvil om at det er snakk om Judas-penger.

Og, liksom for å slette enhver tvil om hvor Putins 2. republikk er på vei, så avsluttet Putin sin tale med å snakke om demokrati. Som også Putin tilsynelatende erkjenner er noe annet enn det «vertikale» eller det «styrte» demokratiet som har vokst fram i Russland i hans tid. For Putin sa, ganske oppsiktsvekkende: "Jeg er ikke i tvil om at den dagen vil komme da den øverste presidentmakt i Russland, ikke lenger vil være så personavhengig".

Putin antydet ikke noe tidspunkt for når dette kan skje. Men må det være lov å antyde at det neppe vil skje i Putins tid. Som nå - for alle praktiske formål - ser ut til å være til 2036. Og siden den gjennomsnittlige levealderen for russiske menn bare er så vidt over 60 år, så passer det kanskje med denne punchlinen: Den som lever får se.

Hele Norges coronakart