KOMMENTARER

Russland

Helt sjef helt til 2036

Det er enhver etterretningsagents våte drøm å spre kalkulert forvirring. Ingen gjør dette med større selvfølgelighet enn den tidligere agenten Vladimir Putin, skriver Morten Strand.

HELT SJEF: Vladimir Putin åpner for å styre Russland helt fram til 2036. Foto: AP / NTB Scanpix
HELT SJEF: Vladimir Putin åpner for å styre Russland helt fram til 2036. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Så er det altså klart. Den russiske presidenten Vladimir Putin har gitt seg selv det privilegium - eller det loddet? - å styre til han nærmer seg 84 år. Det skjedde tirsdag gjennom et konstitusjonelt kupp som bare har et fikenblad av legalitet. En ny grunnlov som har vært varslet skal vedtas, og settes i kraft før neste presidentvalg i mars 2024, når Putin etter den nåværende grunnloven må gå av. Dermed nullstilles president Putins presidentperioder, og han kan velges igjen uten å bryte verken den gamle eller den nye grunnloven. Han bare erstatter den nåværende med en ny, og vips så er den gamle vinen blitt ny igjen. For sånn kan menn uten grenser trylle.

Det har en stund vært klart at Putin ville gi seg selv muligheten til å styre Russland lengre enn til 2024, da han må gå av, etter å ha vært president i to sammenhengende perioder. Spørsmålet var bare hvordan han skulle gjøre det. Å slå sammen Russland og Hviterussland, slik at Putin kunne velges til president for et helt nytt land, viste seg å være for vanskelig, fordi både presidenten og folket i Hviterussland er for sterkt imot. Å endre det politiske systemet i Russland til å bli et parlamentarisk system, med en seremoniell president og en sterk statsminister, ble trolig for innviklet, og kanskje også for uklart. Det samme er trolig grunnen til at Putin ikke ville styre Russland fra posisjonen som lederen av et nasjonalt sikkerhetsråd med nye og utvidete fullmakter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer