Helt sjef

Selv mine minst matinteresserte mannlige venner begynte allerede etter første program å snakke om ham. For ikke å snakke om venninnene: Denne britiske kokken er annerledes.

Ikke snobbete, ikke selvhøytidelig, bare kjapp og morsom. Jamie bruker ikke forkle. Jamie kunne vært rockestjerne eller skiboms. Jamie Oliver er helt sjef, sa vennene.

Og har rett.

Typisk NRK å gjemme suksesskokken bort på NRK2 («Jamies kjøkken» kl. 19.30 i går) mens det uttværa tøyseprogrammet «Kokkekamp» sendes på hovedkanalen klokka 20.00.

Jamie Oliver er kjent som «the naked chef» fordi han fikser de lekreste retter fra enkle råvarer innkjøpt på nærmeste supermarked. Han er ung, sjarmerende, britisk slagferdig, utpreget kul og akkurat passe uperfekt perfekt. Han kunne vært den yngre, populære broren til Rob i «High Fidelity». Kokebøkene hans er bestselgere. Selvsagt har han egen hjemmeside.

Da trendmagasinet GQ i september kåret sine Årets menn, ble BBC-kokken valgt til Årets TV-navn. Årets stiligste mann var forresten David Bowie.

Tett på

Det er typisk Jamie å koke til jentene i søsterens utdrikkingslag, til gjestene på sin 24-årsdag og til gutta i bandet der han spiller trommer. Guttungen er altså litt rockestjerne, men trommer, da? I går serverte han nattmat til seks pene damer.

Jentene fikk risotto (poenget er at riskornene skal være korte og kraften trekke inn. Til slutt en god smørklatt), pølse-bacon-egg i steikepanna, sjokoladedessert og en slags myslismørje (mysliens Viagra). Garantert populær nachspielmat. Enkle, smarte hverdagsretter. Grei informasjon. Jamie i trendkorrekt fotballtrøye som jogger rundt på sitt upretensiøse lille kjøkken, der basketballen slenger i et hjørne.

Mottrend

Siden han var tolv har gullgutten drømt om å åpne egen restaurant i hjembyen Cambridge, der foreldrene også driver restaurant. Han ble oppdaget som 21-åring da han jobbet på River Café. BBC skulle lage dokumentar om den berømte London-restauranten. Nå er han prisbelønt og berømt.

Fancy kokebøker vil også i år ligge under juletrærne. Aldri har vi spist så godt, så bevisst og så jålete. Aldri før har så mange nordmenn kastet tusenlappene rundt seg på restauranter.

Å være kokk er blitt så supertrendy at det nesten ikke er til å holde ut. Klart motreaksjoner kommer. Jamie er trendy utrendy. Og kjempemorsom. Hurra for Jamie - og Lars Barmen.