- Helt sjukt

TYLVSAND (Dagbladet): Roxette har solgt 30 millioner plater det siste tiåret. Per Gessle mener Sveriges skattepolitikk er fiendtlig. - Jeg føler meg robbet, sier han.

Ifølge svenske medier er hitmaker Gessle god for over 200 millioner kroner. Som landets mest suksessfulle popmann siden Abba er han en kjærkommen skvis for den svenske velferdsstaten.

- Sett fra mitt ståsted er systemet sjukt. Jeg mener også at Sverige som land taper på det. Men jeg har tatt mitt valg. Jeg vil bo i hjemlandet mitt.

- Hvorfor ikke flagge ut?

- Jeg er ikke villig til å leve i eksil. Da Roxette for alvor slo igjennom rundt utgivelsen av «Joyride» (1990) tok jeg et valg på at jeg ville bo i Sverige. Jeg er knyttet til landet mitt, vennene og familien. Til sjuende og sist betyr det mye mer enn penger. Jeg er et lykkeligere menneske når jeg slipper å bo i eksil. Men som sagt, skattene er helt sjuke her i Skandinavia.Fullt navn: Per-Håkan Gessle
Kallenavn:
Pelle, Parre, Gellner

Født: 12. januar 1959

Familie: Gift med Åsa Nordin. Sammen har de sønnen Gabriel «GT» Titus (1)

Tidligere band: Grape Rock, Peter Pop & The Helicopters, Gyllene Tider, Per's Garage, The Lonely Boys

Elsker: Å samle på vin, kunst og plater fra 60-tallet

Favorittdrikke: Alt med alkohol, men helst rødvin

Bil: Ferrari 456GT

Glamorøse Halmstad

Ikke nok med at Gessle er knyttet til Sverige, han har like greit flyttet hjem. Sammen med kona Åsa har Per bygd hus rett utenfor hjembyen Halmstad, vel 13 mil sør for Göteborg.

- Det er mysigt på sommeren her. Og jeg har fortsatt min mamma og gode venner her. Men jeg er nok ikke her mer enn en tredjedel av året. Resten tilbringer jeg i leiligheten i Stockholm og på reisefot.

- Andre popstjerner av internasjonalt format foretrekker New York, Saint-Tropez eller London. Halmstad høres ikke særlig glamorøst ut?

- Sant-Tropez er trivelig. New York også. Men et sted må man ha base, og det er skjønt å ha det i Sverige.

Gyllent comeback

En viss popstjernestemning har Gessle faktisk klart å lage i hjemkommunen. De siste dagene har den nederlandske celebritetsfotografen Anton Corbijn vært Gessles personlige gjest i Halmstad.

Og på det lokale Hotel Tylösand, som Gessle eier sammen med et par kompanjonger, er veggene tapetsert med platetrofeer og bandplakater. Både Gyllene Tider og Roxette er godt representert.

Gyllene Tider var det Gessle-frontede bandet som fra 79 og de fem neste årene var lydsporet til svenske fjortisfester. I 96 var minnene om fordums sommartider fortsatt så sterke at bandets comebackturné knuste alle tidligere publikumsrekorder med sine 300000 solgte billetter. Det gylne comeback var bare et nasjonalt pusterom for Gessle etter at han og partner Marie Fredriksson i årene 88 til 95 torpederte engelske, amerikanske og tyske hitlister med Roxette-hits.

Skuffet

I januar i år rundet Gessle 40 samtidig som Roxette entret arenaen med sitt første studioalbum på fem år, «Have A Nice Day». Suksessen har vært måteholden. Tett på to millioner solgte er ikke noe for en mann som opplevde at åtte millioner begjærte «The Look» og at ti millioner var med på «Joyride».

- Årets salg er litt skuffende, innrømmer han. Spesielt er Gessle litt forundret over at ballade-singelen «Anyone» (ni uker på hit40-lista) ikke ble en større hit.

- Jeg elsker «Anyone». Jeg trodde alle andre ville elske den også, sier Gessle, betuttet som en far hvis sønn ikke ble kretsmester på ski likevel.

Helt besatt

Men Per Gessle er ingen slagen mann. Han er fortsatt helt besatt i forhold til popmusikk.

- Jeg elsker popmusikk. En helt vanlig hverdag kan jeg sitte ved vannet her utenfor Halmstad og skrive en låt. Et halvt år seinere står jeg på en scene i Taiwan og opplever at 20000 hojer på den samme låta. Det er stort.

- Det er noe ved popmusikk som er universelt. Låter som «It Must Have Been Love» og «Listen To Your Heart» treffer helt på tvers av religion, hudfarge, verdensdel og inntekt. Det er heftig å få være en del av en popkultur som binder verden sammen, sukker han lykkelig.

Favorittsingler:

1. Buzzcocks «Ever Fallen in Love...»

2. Abba «S.O.S.»

3. T'Rex «Metal Guru»

4. Dusty Springfield «Son Of A Preacher Man»

5. Nancy Sinatra «These Boots Are Made For Walking»Roxette-favoritter:

1. «I Was So Lucky»

2. «June Afternoon»

3. «Perfect Day»

4. «The Look»

5. «Anyone»

EGENTLIG HETER DE: Gun-Marie og Per-Håkan