Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Helt solo

Morten Abel er tilbake fra Nashville. Helt uten September When - og Peltz. Abel er alene - med sin første soloskive. - Jeg har vel egentlig gått litt solo hele tida, innrømmer han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De andre i September When ble litt irriterte på meg da jeg sa at det var mitt band. Det blir fort slik når du lager musikken, er den som står med bar overkropp og synger. Jeg har i stor grad alltid vært den som har levert musikken - og alltid vært den som har hatt en idé og en drivkraft - uavhengig av de ulike banda jeg har vært med i.

Mistet grooven

- Var det på grunn av ditt solo-kjør September When gikk i oppløsning?

- Det er litt vrient å komme inn på hvorfor vi sluttet, men det var kanskje en grunn det også. Offisielt er årsaken at vi ikke funket sammen musikalsk lenger. Det stumpet. Grooven var borte. Vi var kjedelige. Og jeg ville mer... Peltz ble et resultat av min frustrasjon etter September When, sier Abel.

Han utelukker imidlertid ikke at bandet vil komme tilbake igjen.

- Jeg er veldig glad i karene. Det ligger ikke på det personlige plan, sier han, men er ikke særlig villig til å utdype noe ytterligere omkring 90-tallets tøffeste norske bands brå og brutale død.

- Jeg må bare sørge for å holde meg unna pubene i Stavanger, så vi ikke begynner å snakke om «reunion» allerede, sier han.

«Rømte» landet

Rett etter at September When gikk i total oppløsning i fjor høst, reiste Abel til London.

- Jeg er så møkkalei hele September When, sa han til Dagbladet - og dro av gårde.

I sju måneder har han bodd på en liten hybel i byen. De mest kreative månedene i hans liv, ifølge ham selv. Han har til og med fått skrevet materiale til en oppfølger til «Snowboy».

- Gjorde skikkelig godt med miljøforandring. Mistet tryggheten og nettverket. Jeg fikk vanvittig bra arbeidsdisiplin. Jeg hadde ikke noe annet å gjøre enn å holde på med musikk, sier han - og visste da han reiste at resultatet skulle bli hans debut-soloskive.

- Det ble bare uunngåelig å ikke ta solokarrieren helt ut. Det er som arkitekten som har planlagt et byggverk fra kontoret sitt: Han må svelge mange kameler på veien, fordi så mange andre er implisert, men han har lyst til å være aktiv på byggeplassen også. Sånn føler jeg det i hvert fall. Det er kanskje ikke særlig sunt.

Etter et opphold i Nashville har han strippet plata for 90-tallsfiksfakseri. Tilbake står en mye enklere og renere plate - riktig nok med elementer som strykere, blåsere, steelgitar - men ikke med en eneste gitarsolo.

- Jeg er veldig fornøyd med det, ikke minst fordi det var helt ubevisst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!