Helt speisa for Phoenix

Norges kjærlighet til bandet Phoenix er gjensidig. Etter en tur på Oljemuseet i Stavanger før turnéåpningen i går, vil gutta lage musikkvideo der.

STAVANGER (Dagbladet):

-  Her inne skal vi lage en video en gang. Garantert! Takk for at dere tok oss med hit, sier gitarist/keyboardist Laurent «Branco» Brancowitz til Dagbladet.

Resten av det franske bandet er skjønt enige, og har allerede fått navnet til dem som har laget installasjonen på Oljemuseet i Stavanger.

Solgt 22 000

Den såkalte Petrodomen ved Norsk Oljemuseum satte franskmennene i flammer før turnéåpningen i Stavanger i går. Fra et galleri kikker man ned i en svær speilbrønn, hvor digital grafikk og elektronisk musikk smeller mellom speilveggene og på en abstrakt måte forteller Jordas og oljens historie. Da musikerne fikk stå midt i showet, var de i sin egen verden.

-  Visuelt meget inspirerende, mente vokalist Thomas Mars.

Egentlig skulle de fly helikopter til Preikestolen i Lysefjorden, men vestlandsværet ville det annerledes. Det fikk bli innendørs underholdning i stedet, og turnéledelsens valg falt på Norsk Oljemuseum.

Mars, Brancowitz og bassist/keyboardist Deck D'Arcy (sistemann, Christian Mazzalai, måtte fikse lyden på konsertstedet Folken) viser overraskende stor interesse for emnet. Musikerne studerer plansjer, oljeprøver og plast, boltrer seg i en gammel livbåt og prøver ut boretårnsimulatoren.

Vanskelig å se for seg Eminem og Britney Spears gjøre det samme.

Phoenix er tilbake i Norge, etter at de spilte på Quart-festivalen i sommer. Bandet, som har solgt 22 000 plater her i landet, skal spille i Bergen, Trondheim, Bø og Oslo. Konsertene i Oslo og Trondheim er allerede utsolgt.

På hvert sted prøver bandet å se og gjøre mest mulig. I Bergen er planen å dra på fisketur.

Rock'n'roll

-  Vi trodde at turnélivet for et rockeband var å se en masse byer passere revy, uten egentlig å oppleve noe av dem?

-  Hvis du drikker eller er på dop hele tida, så er det kanskje sånn det funker. Men vi liker å oppleve stedene vi kommer til og møte folkene der. Jeg liker å føle meg som en turist, samtidig som jeg er på jobb, sier Thomas Mars.

På en skala fra Hanne Krogh til Led Zeppelin, scorer Phoenix-trekløveret lavt når det gjelder turnégalskap. Det lengste de strekker seg, er når Laurent Brancowitz tenner en røyk på installasjonens tak.

-  Røyking på plattform. Det er rock'n'roll, hva? flirer han.

Bandet leverer også mer rocka varer fra scenen enn de gjør på den relativt myke plata «Alphabetical».

-  På konsert er musikken vår mer basert på energi. Vi prøver å spille sangene annerledes enn de er på plata, sier Deck.

-  Vi spiller utvidete versjoner og drar nye steder med musikken. Sangene er slik at vi kan gå i mange retninger med dem. På plata kan vi bare velge én av dem. På konsertene prøver vi å vise noen andre, sier Thomas.

Snart ny plate

Franskmennene er i ferd med å bli populære i stadig flere land, men Norge var kanskje det første landet som trykket Phoenix til sitt bryst. Ifølge Mars var vi først til å spille dem på radioen. De neste ukene skal de turnere Skandinavia.

-  Og når kommer det ei ny plate?

-  Snart, sier «Branco».

-  Punktum, sier Deck, og vil ikke si mer.

Men hvis Laurent Brancowitz får viljen sin, blir videoen til singelen spilt inn på Oljemuseet i Stavanger.

PETRODOMEN: Deck D'Arcy, Laurent Brancowitz og Thomas Mars digger Petrodomen ved Norsk Oljemuseum. I går åpnet Phoenix sin norgesturné på Folken i Stavanger.