Helt spiller helt

LOS ANGELES (Dagbladet): Cuba Gooding Jr. blir frustrert når han stadig får høre at svarte skuespillere ikke selger kinobilletter i Europa. - Skittprat, sier kjekkasen som nå er kinoaktuell i Norge i rollen som USAs første svarte dypvannsdykker.

Gooding fikk i 1996 Oscar for rollen i «Jerry Maguire». Nå er han våren og sommerens heiteste svarte amerikanske skuespiller. På norske kinoer er han aktuell i filmen «Men Of Honor». Der spiller han Carl Brashear som kjempet seg gjennom rasistisk trakassering for å nå sin drøm om å bli dypvannsdykker i marinen. I sommer er han med i storfilmen «Pearl Harbor», som er utropt til verdens dyreste actionfilm, uten budsjettsprekk, med sine vel 1,3 milliarder kroner. Og nå arbeider Oscar-vinneren med ikke mindre enn tre andre filmer, før sommerens ventede Hollywood-streik. Dessuten skal Roger Moore, ifølge FilmMagasinet.no, ha foreslått Gooding Jr. i rollen som James Bond etter Pierce Brosnan. Moore skal ha uttalt at det er på tide med en svart Bond.

Amerikansk helt

Den nå pensjonerte Brashear har nå fått oppreisning, gjennom en Hollywood-hyllest med Gooding Jr. og Robert De Niro i hovedrollene. Filmen, som for øvrig ble slaktet av norske anmeldere, har spilt in 48 millioner dollar på kino i USA og topper nå videolisten. Både Bill Clinton og George W. Bush har sett filmen og hyllet den amerikanske helten.

- Nei, jeg er ingen helt, sier Carl Brashear til Dagbladet. Cuba Gooding Jr. (32) er ikke enig: - Jeg visste ikke at en slik mann som deg eksisterte. Av svarte amerikanske helter er det liksom sånne som Martin Luther King Jr. og Malcolm X som teller, men du har på din måte banet veien for toleranse og respekt mellom rasene. Det gjør meg stolt av å spille i denne filmen. I det minste kan mine sønner bli mer bevisste på afroamerikanerens historie.

Cuba Gooding Jr. har problemer når han prøver å få investorer til å gå inn i hans nye filmproduksjonsselskap, men aller mest er det hans venner som fortsatt blir utsatt for rasediskriminering. Selv er han gift med Sara Gooding, som er hvit. De har to gutter på fire og seks år, Spencer Travey og Mason Cuba.

Immunitet

- Jeg har fått en slags immunitet siden jeg etter hvert er blitt en kjent skuespiller. Politiet stopper meg ikke lenger på motorveien i Los Angeles fordi jeg er svart, men jeg har mange venner som sliter med dette hver uke. At de har mørk hud er eneste grunn.

Tok opp boksingen

- Hvordan oppdrar du dine egne barn i forhold til dette?

- Jeg lærer dem selvrespekt, at de må være stolte og bevisste på seg selv. Jeg lærer også mine barn at de ikke kan stole på svarte som kommer bort til dem bare fordi de også er svarte. At de har samme hudfarge som deg, er jo ikke ensbetydende med at de er gode mennesker. Jeg forsøker å lære dem at det som er utenpå, ikke betyr noe, fortsetter Gooding, som la seg i trening før rollen og tok opp igjen boksingen og ishockeyen. Men noen særlig erfaring under vann hadde han overhodet ikke, og det vil han heller ikke ha etter filminnspillingen.

- Mennesker er skapt for å være over vann, ikke under, sier han om opplevelsen som dypvannsdykker.