- Helt surrealistisk

I morgen går den stjernespekkede Nobelpriskonserten av stabelen i Oslo Spektrum, med Madrugada som eneste norske band på scenen, kringkastet til en milliard tv-seere.

2005 ble det store jubelåret for Madrugada. I morgen får hele verden høre musikken deres.

For ei uke siden fylte de Spektrum som fjerde norske band. Når Madrugada i morgen spiller samme sted, kan en milliard tv-seere over hele verden se den direkteoverførte hyllesten av årets fredsprisvinner.

-  Det er bare helt surrealistisk. Det går ikke an å forestille seg, sier Sivert Høyem.

-  Men det betyr at vi virkelig er tatt inn i varmen - at de regner med oss, legger han til.

Som eneste norske band skal Madrugada, med originalmedlemmene Sivert Høyem (vokal), Robert Burås (gitar) og Frode Jacobsen (bass) i spissen, spille to låter på Nobelkonserten: «The Kids are on High Street» og den populære duetten med Ane Brun, «Lift me».

-  En stor ære å bli spurt om et slikt oppdrag, sier Ane, og får bekreftende nikk fra kompisene sine.

Jubelår

I 2005 har det meste har gått Madrugadas vei. Albumet «The deep end» fikk glitrende kritikker over hele fjøla, og har solgt til dobbel platina med 90 000 eksemplarer. Bandet kan glede seg over tre nominasjoner til Alarmprisen. En ekstra bonus er det for Robert å være nominert i to klasser med sideprosjektet My midnight creeps.

 BAND Å REGNE MED:  Madrugadas Robert Burås, Frode Jacobsen, gjesteartist Ane Brun og Sivert Høyem. Foto: Kristin Svorte
BAND Å REGNE MED: Madrugadas Robert Burås, Frode Jacobsen, gjesteartist Ane Brun og Sivert Høyem. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Det har vært så jævla masse arbeid at vi ikke har fått tid til å tenke. Men når jeg kommer hjem til jul, skal jeg sette meg ned og tenke at dette har vært et bra år, sier Sivert.For hans vedkommende vil «hjem» si Kleiva på Sortland.

-  Er dere lei av å snakke om suksessen?

-  Ja, vi har svart på et par spørsmål. Jeg blir nesten litt nummen, spøker Sivert.

Men det er ikke slutt ennå, for til uka kommer livealbumet «Live at Tralfamadore» med sanger fra alle de fire tidligere albummene.

-  Den beste skiva vi har laget. Vi har jo brukt åtte år på den, sier Frode.

Med i stjernelag

På nobelkonserten i morgen kan Madrugada menge seg med internasjonale superstjerner som Duran Duran, Katie Melua, Sugababes, Westlife og Yo-Yo Ma.

-  Dette er langt fra Madrugadas verden. Vi skal bare spille og gjøre så godt vi kan, sier Sivert.-  Det er dette vi lever av nå. Men vi er bare musikere, og vi må ikke begynne å tro at vi er noe annet.

-  Det var da voldsomt til typisk norsk holdning. Dere er jo også breiale nordlendinger?

-  At de er kjepphøye, mener du? Kanskje når de er fulle, ler Robert.

-  Hva synes dere om arbeidet til prisvinner International Atomic Energy Agency og generaldirektør Mohamed El Baradei?

-  Jeg synes det er veldig viktig at det finnes noen som jobber for å forhindre at kjernevåpen spres til enda flere land, sier Ane Brun.

-  Det glade budskap

-  Har dere gjort noe for verdensfreden, da?

-  Det er klart, vi sprer det glade budskap, sier Sivert.

Neste uke drar trioen med følge til Hellas for å spille fire konserter for sine fans der. Så tar de en velfortjent lang juleferie, før en liten norgesturné venter i slutten februar. Men tro ikke at Madrugada hviler på laurbærene hva låtskriving angår.

-  Vi holder på med to plater. En oppfølger til «The deep end» og ei blues/country-plate som vi har jobbet med siden debuten i 1999. Dette er et konseptalbum om en liten by som vi har funnet opp selv, røper Frode.