- Helt sykt å spille pedosex i «Varg Veum»

17 år gamle Martine Johansen er blant de nye stjernene som er klekket ut på Fyllingsdalen videregående skole.

||| Før den 17-årige bergenseren Martine Johansen forsto at hun faktisk hadde fått rollen i høstens store norske krimfilmsatsning, fikk hun sitt første møte med depresjonsframkallende method acting.

- Beskjeden var «hold deg aleine, finn de triste følelsene».

- Så jeg sitter en hel dag hjemme, da, hører bare på triste låter. Og da mamma prøvde å snakke til meg på flyet til Oslo, sa jeg bare «ikke snakk til meg! Jeg skal sitte og se ut av vinduet». Jeg hadde jo jobbet så hardt for å bli trist.

Sånt må til når man spiller en 15-åring i ungdomsopprør som skal lokke godeste Varg Veum i en pedosexfelle.

Risikosport I forrige uke skrev FREDAG om unge håpefulle som dukker opp på sitt første filmsett med håp om å drive med dette resten av livet. Som også Martine håper, etter at hun spilte den kvinnelige hovedrollen i «Varg Veum: Skriften på veggen».

De fleste filmdebutantene ser vi ikke snurten av siden. Spesielt ungdomsfilmer er risikosport for optimister.

Amanda To av debutantene i fjorårets største ungdomsfilm «Vegas» sitter i kveld drittnervøse i en svær sal i Haugesund. Karoline Stemre og Jørgen Hausberg Nilsen er nominert til Amandapris for beste hovedrolle i hver sin kjønnsklasse.

- Man skulle jo tro det var mange mer meritterte skuespillere som står før meg i køen — det ble jo laget 26 filmer i Norge samme året.

- Kristoffer Joner var i to-tre filmer, uten å få noen Amanda-gevinst. Bare det å være nominert foran ham er jo helt sprøtt. Veldig, veldig kjekt, sier Jørgen, som spilte barnevernsbarnet Thomas i bergensfilmen.

Verken han eller Karoline har store forhåpninger om å gripe om den tjukke metalldama.

- Bare det å bli nominert er jo fantastisk stort. Stas! sier Karoline.

DRØMMEFABRIKKEN: Dramasalen på Fyllingsdalen videregående skole er en portal til drømmejobben for Bergens skuespillerspirer. Alle foto: EIVIND SENNESET
HOVEDROLLE: Martine Johansen (i midten), som begynner på sisteåret, har den kvinnelige hovedrollen i den nye Varg Veum-filmen.
AMANDANOMINERT: Karoline Stemre og Jørgen Hausberg Nilsen kan begge vinne Amanda-pris i kveld.

Hun kasta i vår russelua i været og forlot dramalinja på Fyllingsdalen videregående i Bergen. Der holder også Jørgen og Varg Veum-Martine til.

Helt syk sexscene Det kan virke som at Norge har fått en ny stjerneskole borti vest.

«Skriften på veggen», som har premiere fredag om ei uke, var en real ilddåp for Martine.

I en scene kler ungjenta av seg til undertøyet og setter seg skrevs over 38-åringen Trond Espen Seim, som ligger fastbundet.

- Helt sykt! At jeg, en bergenser på 17 år, skal gjøre noe sånn. Det var utrolig mange forskjellige erfaringer i én film. Selv om jeg måtte gjøre slike scener, er jeg kjempetakknemlig, sier Martine.

Skurken i filmen, Kniven, har noe uoppgjort med Veum, og overtaler 15-åringen Torill til å rigge et bilde som han skal blackmaile kjendisetterforskeren med. Martine legger ikke skjul på at hun hadde nerver før scenen.

- Men med en gang kamera ble skrudd på, gikk det av seg selv. Da ble jeg jo Torill. Og dette er noe Torill ville gjort, men som jeg aldri kunne funnet på. Det var mye mer ubehagelig å tenke «nå skal jeg kle av meg foran kamera» enn å faktisk gjøre det.

Ny stjernefabrikk Martine fikk vite om filmauditionen nettopp på Fyllingsdalen skole. For når filmskapere skal caste unge talenter i bergensområdet, er det ikke i tvil om hvor de drar.

- De som driver med teater, går på teater i fritida, de som virkelig vil — de går alle på denne skolen. Så når det er casting i Bergen, skal det godt gjøres å få noen som ikke er fra Fyllingsdalen, sier Martine.

Amandanominerte Jørgen påpeker at folk som unge folk som sikler etter skuespilleryrket, egentlig ikke har noe alternativ.

- I Bergen, og i hele Hordaland, finnes det bare én skole med dette tilbudet.

— HELT SYKT! - At jeg, en bergenser på 17 år, skal gjøre noe sånn, sier 17 år gamle Martine om å spille inn en sexscene mot Trond Espen Seim. Foto: Erik Aavatsmark/ Cinemiso og SF Norge AS
— HELT SYKT! - At jeg, en bergenser på 17 år, skal gjøre noe sånn, sier 17 år gamle Martine om å spille inn en sexscene mot Trond Espen Seim. Foto: Erik Aavatsmark/ Cinemiso og SF Norge AS Vis mer

Før «Vegas» planla han å begynne på maritime fag for å bli sjøkaptein. Men innspillingen ga blod på tann. Etter de to kommende åra på dramalinja, vil han søke på Teaterhøgskolen eller ta workshops i LA.

- For meg er det ekstremt viktig å være med i en film til, for å vise at det ikke bare var et éngangstilfelle.

Alle de tre dramaspirene er smertefullt klar over at de fleste som får en første sjanse, aldri får den andre. For Martine er ikke fiasko et alternativ.

- At det blir flere nei etter Varg Veum, veit jeg jo. Men jeg veit også at det er dette jeg skal. Mange som spiller i en film tenker sånn «det var ikke drømmen, men jeg fikk jo rollen, det var kult». De har kanskje andre interesser de forfølger. Jeg har ingen andre interesser. Kanskje jeg havner i glemmeboka for en stund, men jeg kommer søren meg tilbake.

KAN FÅ PRIS: I fjor så du Karoline Stemre og Jørgen Hausberg Nilsen i «Vegas». Foto/Copyright: Cinenord/ SF Norge
KAN FÅ PRIS: I fjor så du Karoline Stemre og Jørgen Hausberg Nilsen i «Vegas». Foto/Copyright: Cinenord/ SF Norge Vis mer
DAGENS MAGASIN: Denne artikkelen er hentet fra ukas Dagbladet FREDAG.
DAGENS MAGASIN: Denne artikkelen er hentet fra ukas Dagbladet FREDAG. Vis mer