Helt Texas - helt Texas

Tilfeldig zapping kan gi Kinky opplevelser.

I DENNE kanskje-blir-det-krig-tida er det lett å ignorere tanken på at det finnes satirisk intelligent liv i Texas. USAs nest største stat er tross alt selve symbolet på rednecks og blodig biff. Dessuten har de fostret en president som i disse dager må kunne beskrives som særdeles angrepshissig. Nesten uansett hvor i det politiske landskapet en måtte befinne seg.

Nok om George W. Bush, det finnes andre festglade texanere som fortjener oppmerksomhet. Kinky Friedman kan kanskje ikke klage over mangel på det. Mannen som hater datamaskiner, har både egen hjemmeside og fanklubb. Her om kvelden var det altså fulltreff for en glad zapper. Söta brors nummer-2-kanal inviterte til en times portrettintervju med den verbalt treffsikre kultfiguren iført cowboyhatt.

KINKY HETER selvsagt ikke egentlig Kinky. Det spiller jo ingen rolle så lenge det er navnet han har valgt sjøl. «Seksuelt avvikende, pervers, bisarr, eksentrisk, sær, merkelig, rar, snodd, vridd...» Det er noen av de oversettelsene som står under «kinky» i Kunnskapsforlagets store engelsk- norske ordbok. I grunnen virker det som om alle betegnelsene passer utmerket på denne fyren som fyller 60 neste år.

Men disse betegnelsene er på langt nær nok. Som både Willie Nelson og Lyle Lovett understreker: Kinky Friedman er ingen andre enn seg sjøl, absolutt hele tida.

BILL CLINTON er storfan av forfatteren Friedman. Kinky er oversatt til 16 språk og har skrevet rundt femten kriminalromaner med seg sjøl og katta i hovedrollene. USAs tidligere president stilte villig opp og fortalte om et av sine møter med den eksentriske kunstneren. Clinton er som kjent glad i sigar, det samme er Kinky, som røyker konstant gjennom hele intervjuet. Svære, feite sigarer.

Clinton fikk under sin presidenttid en kubansk variant overlevert fra forfatterhelten.

- Vet du hva du gjør? spurte presidenten. - Kubanske varer er tross alt forbudt i USA.

- Ikke tenk på at du hjelper økonomien deres, svarer Kinky. - Tenk heller på at du brenner avlingene deres.

JEG VAR SÅ HØY at jeg måtte ha stige for å klø meg i rumpa, er hans egne ord om den verste doptida. Som medlem av The Texas Jewboys sto han på scenen og gjorde sanger som «They Ain't Making Jews Like Jesus Anymore» og «Ride 'Em Jewboy». Sistnevnte handler om Holocaust.

Kinky har ertet på seg mange opp gjennom åra. Nettopp fordi han setter temaer som rase og kvinnesak i et satirisk omvendt perspektiv. Han viser temaene fram på en svært direkte måte. Den som ikke forstår, kan lett bli sint.

Alle de fordommer en måtte ha mot mannfolk med cowboyhatt fra Texas, oppsummeres egentlig ganske godt av en Friedman-fan:

- Det finnes sju mennesker som kan lese i Texas, vi kjøper alle bøkene til Kinky Friedman og så forteller vi om dem til de andre.