Helt Texas for Hellbillies

AUSTIN/OSLO (Dagbladet): Hellbillies feirer tiårsjubileum med ny plate og nyervervet Texas-lyd - etter fire uker i studio med Stephen Bruton som produsent.

- Håpet vårt er at folk kan høre at vi er i Texas, sier brødrene Aslag og Lars Håvard Haugen i Hellbillies. 29. januar kommer den sjuende plata til Norges mest omreisende band, som stadig gjør 100 konserter i året.

Hallingdals musikalske sønner har vært i Austin for første gang, og har ved siden av hardt arbeid storkost seg med byens enorme musikalske tilbud. De har pendlet mellom studioet Hit-Shack på South Lamar og de mange «hull i veggen»-stedene som ligger i byen som smykker seg med tittelen «verdens musikkhovedstad». Det finnes nærmere 100 klubber med levende musikk i Austin. Hellbillies slapp også til på scenen, i pausen under en konsert med hobbygruppa til Stephen Bruton, The Resentments, på Saxon Pub.

- Oh, my God!

- Vi spilte «Bak ein sten» og «Eit lite strå» fra fjorårets plate, sier gitarist Lars Håvard.

- Og hvordan ble de mottatt?

- Publikum reagerte på vanlig amerikansk vis: - Oh, my God! That was great! Fantastic!

Bandet har brukt tida sammen med Bruton og gått gjennom alt materialet, mens miksingen er overlatt til amerikanerne. De seks foregående platene hadde de all styringa med sjøl, men denne gangen er tilliten lagt i hendene og hodet til Bruton. Han har gitt ut tre soloplater i blues/rock/country-sjangeren, men er også kjent som låtskriver, studiomusiker og produsent for andre.

- Vi hadde en intens studioperiode og spilte inn 14 låter etter et par dagers øving sammen med Bruton. Jeg regner med at 11- 12 av dem kommer med på plata, sier Lars Håvard.

- Hva har Bruton tilført bandet?

- Mye av stoffet vil være i kjent stil, men litt av poenget med å få inn en produsent utenfra var at vi ønsket å få inn noen nye impulser. At noe blir annerledes, ikke minst på arrangementssiden, er først og fremst hans fortjeneste. Bruton spiller også på plata, som dessuten har andre amerikanske gjestemusikere.

Ny bølge

- Den store countrybølgen fra slutten av 80-åra og begynnelsen av 90-åra er for lengst forbi. Hvilke veier går dere nå?

- Ja, Norge er i en bølgedal, men en ny bølge er på vei. Den har bare ikke truffet oss enda. Vi er det mest turnerende bandet i Norge, og vi har stor oppslutning. Det pussige er at vi nå ser at alle banda fra rundt 1992 og 1993 er borte. Det er bare oss som er igjen og som er på veien. De nye banda reiser ikke. Bortsett fra BigBang, da, sier brødrene Haugen.

- Og nå er ekte cowboystøvler og hatter innkjøpt for nye runder på veien?

- Hellbillies er ikke så veldig på den hattegreia, så der må vi skuffe, sier Aslag Haugen muntert.

- Vi er ikke et reindyrka countryband, men kombinerer country og pop fra 60- og 70-tallet. Og det er litt norsk folkemusikk blandet inn. Nå har vi reist hit til Austin for å finne nye veier og tilføre musikken vår noe nytt. Og vi tror vi har funnet en formel som funker bra, sier han.

<B>HÅRETE BY:</B> Hellbillies-gutta Lars Håvard Haugen og Aslag Haugen. Til venstre produsent Stephen Bruton og til høyre tekniker Chet Himes.