TØFFE I TRYNET: Brendan Fraser som Billy Anderson og Bill Murray som Sam Houston i serie om krigen mellom Texas og Mexico i 1836.
TØFFE I TRYNET: Brendan Fraser som Billy Anderson og Bill Murray som Sam Houston i serie om krigen mellom Texas og Mexico i 1836.Vis mer

Helt Texas i Texas

Wandrups utvalgte: TV-serie om krigen mot Mexico i 1836.

DVD/BLU-RAY: For mange år siden kjørte jeg bil jeg gjennom Texas. Ved byen San Antonio dukket plutselig opp et skilt: «To The Alamo». Til tross for et sprengt tidsskjema, var det ingen tvil. Dit måtte jeg. Som del av Davy Crockett-generasjonen som var småbarn på 1950-tallet står slaget ved Fort Alamo i 1936 som noe mytisk.

Davy Crockett var helten i Walt Disney-filmen ved samme navn. Med sin skinnlue med hale og drakt med frynser var han en helt for millioner. I Ønskekonserten ble Arne Bendiksens låt «Davy Crockett» spilt hver uke, og i kiosken kunne man kjøpe Davy Crockett-sjokolader der teksten sto skrevet på baksiden.

Ved Alamo kjempet amerikanske nybyggere, blant dem Davy Crockett, til siste mann mot den meksikanske hæren, ledet av general Santa Ana.

Den ferske TV-serien «Texas Rising» begynner når Alamo ligger i ruiner. Under slagordet «Remember The Alamo!» går en underbemannet hær av amerikanske frivillige inn for å jage Santa Ana tilbake til landet sør for Rio Grande. Lederen deres er Sam Houston, og det er ham «Texas Rising» handler om. Han spilles av Bill Paxton. Serien skildrer intrigene og maktkampen bak krigen mellom Texas og Mexico.

For den som vil ha med seg forspillet, fins minst tre storslåtte Sfilmversjoner der Davy Crockett er helten; «Davy Crockett» (1955) med legendariske Fess Parker, «The Alamo» (1960) med John Wayne og «The Alamo» (2004) med Billy Bob Thornton.