<strong>UENIG MED SLOTTET:</strong> Saksfører for bevilgningene til kongehuset på Stortinget, Per Olaf Lundteigen, leser Det kongelige hoffs brev til Fredrikstad kommune, der Slottsforvalteren ber om brukstillatelse for Märtha Louises private svømmebasseng. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
UENIG MED SLOTTET: Saksfører for bevilgningene til kongehuset på Stortinget, Per Olaf Lundteigen, leser Det kongelige hoffs brev til Fredrikstad kommune, der Slottsforvalteren ber om brukstillatelse for Märtha Louises private svømmebasseng. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Helt tydelig en ukultur som utvikler seg i kongehuset

Per Olaf Lundteigen (Sp) er saksordfører for bevilgningene til kongehuset. Han reagerer på at Slottet engasjerte seg i Märtha Louises basseng-rot og lar skattebetalerne ta regningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juni avdekket Dagbladet hvordan Det kongelige hoff, på tvers av Stortingets budsjettvedtak, i over et tiår har brukt betydelige midler til drift og vedlikehold av de kongeliges egne private eiendommer.

- Slottet har ikke brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger, uttalte saksfører for bevilgninger til kongehuset i Stortinget, Per Olaf Lundteigen (Sp) den gang.

Altså, man kan ikke bare be enhver offentlig institusjon om å bistå slik, fordi man har en fin tittel Per Olaf Lundteigen (Sp), saksordfører for bevilgninger til kongehuset.

Slottet avviste flere ganger at pengene var brukt feil.

Nå vekker gårsdagens Dagblad-sak om hoffets engasjement for Märtha Louises private og kontroversielle bassengprosjekt i strandsonen på Hankø reaksjoner blant flere folkevalgte:

<strong>STRIDENS KJERNE:</strong> Märtha Louises landsted på Hankø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRIDENS KJERNE: Märtha Louises landsted på Hankø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Med denne praksisen blander Slottet sammen kongehuset som offentlig institusjon og kongefamiliens private anliggende og eiendommer. Det er nødvendig med en opprydding, og det vil vi bidra til, sier saksordføreren for bevilgninger til kongehuset i Stortinget, Per Olaf Lundteigen (Sp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det er Lundteigen og hans komite som bevilger pengene hoffet bruker over statsbudsjettet, 173,4 millioner i 2015.

Prinsesse Märtha Louise er i dag ikke en del av kongehuset. Hun frasa seg privilegier, tittelen kongelig høyhet og apanasjen i 2002 for å leve av egen inntekt. Siden 2007 har hun omsatt for godt over ti millioner kroner på engleskolen og andre opptredener.

Komitékollega stortingspolitiker Erik Skutle (H) reagerer også på pengebruken.

<strong>REAGERER:</strong> Erik Skutle (H) i KOntroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REAGERER: Erik Skutle (H) i KOntroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hadde det vært gode grunner for at hoffet skulle gjøre slikt arbeid for henne, ville vel de vært inne fra første stund. Märtha Louise brukte først private entreprenører til jobben og det var det vel en grunn til, sier Skutle.

- Når Stortinget har etablert et klart skille mellom bevilgninger til drift av Det kongelige hoff og kongefamiliens privatøkonomi, så må det skille følges opp i praksis av Slottet, sier Skutle.

Dokumenter og forklaringer om prosessen inn mot bygningsmyndighetene i Fredrikstad kommune som Dagbladet har innhentet, viser at Det kongelige hoff har lagt ned en betydelig innsats for å få Märtha Louises byggeprosjekt på skinner igjen: Reiser, kartlegging, kontakt med håndverker, møtevirksomhet i Fredrikstad, utfylling av flere søknader og oppfølging er blant oppgavene.

Lønn og andre utgifter til arbeidet er betalt av Det kongelige hoff, og dermed skattebetalerne.

KrF: - Offentlige midler

<strong>KREVER SVAR:</strong> KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan i Kontroll- og konstitusjonskomiteen krever svar fra Kommunaldepartementet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KREVER SVAR: KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan i Kontroll- og konstitusjonskomiteen krever svar fra Kommunaldepartementet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det prinsippielle spørsmålet her er om offentlige midler vi har bevilget til Det kongelige hoff er blitt gjort om til et direkte bidrag til utbyggingen av en privat eiendom. En privat eiendom som også ligger utenfor kongehuset, sier stortingsrepresentant og medlem av Kontroll- og kontitusjonskomiteen, Hans Fredriks Grøvan.

- Forholdet Dagbladet omtaler i dag, og andre forhold avisa har skrevet om i sommer, viser det som kan være en sammenblanding av private og offentlige midler i kongehuset. Nå får statsråden komme med en orientering til vår komité og Stortinget om disse forholdene konkret, og de prinsipielle sidene av saken, sier Grøvan.

Både Slottets kommunikasjonsjef Marianne Hagen og Märtha Louises talskvinne Carina Scheele Carlsen mener alt er i orden og at hoffet har anledning til å anledning til å engasjere seg i en slik privat utbygging. De har ikke ønsket å svare på kritikken som framkommer i denne saken.

Lundteigen er til vanlig en av Stortingets profilerte monarkister. Han reagerer likevel sterkt på dagens artikkel i Dagbladet, der det framgår at Det kongelige hoff rykket inn og overtok det formelle ansvaret for kongedatterens havarerte basseng-prosjekt i strandsonen på Hankø i 2013.

Det er norske skattebetalere som finansierer hoffet, og dermed Slottsforvalterens stilling, over statsbudsjettet.

- Ukultur

Märtha Louises byggmester og arkitekt trakk seg fra jobben med øyeblikkelig virkning i 2012. De har ikke ønsket å kommentere saken eller opplyse hvorfor til Dagbladet. Da Märtha Louise sto uten papirene i orden og Fredrikstad kommune sendte et pålegg om stans i byggearbeidene, kom kong Haralds egen Slottsforvalter, Ragnar Osnes, og Det kongelige hoff på banen i saken.

Dagbladet har bedt både Osnes og hoffsjef Gry Mølleskog om et intervju om saken, men de har ikke stilt.

<strong>HER ORDNER SLOTTET OPP:</strong> Slottsforvalter Ragnar Osnes sendte brev til Fredrikstad kommune da Det konglige hoff overtok ansvaret for utbyggingen av Märthas Louises private bassengprosjekt.
HER ORDNER SLOTTET OPP: Slottsforvalter Ragnar Osnes sendte brev til Fredrikstad kommune da Det konglige hoff overtok ansvaret for utbyggingen av Märthas Louises private bassengprosjekt. Vis mer

Når Lundteigen leser brev om byggesake ført i pennen av kongens slottsforvalter Ragnar Osnes til Fredrikstad kommune, på hoffets brevpapir, kommer det mer kritikk.

- Både Slottet og Märtha Louises talskvinne sier til Dagbladet at det er innenfor Slottsforvalterens og hoffets oppgave og arbeidsområde å være ansvarshavende for hennes private byggesak på Hankø. Er du enig?

- Nei. Sammenblandingen av kongefamiliens private eiendom og hoffets penger kan se ut som bagateller, men det er helt tydelig en ukultur i kongehuset som utvikler seg. Denne atferden må korrigeres. Kongefamilien burde ha flinke folk rundt seg som tar ansvar for at ting blir riktig, sier Lundteigen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har tidligere varslet i Dagbladet at han vil komme med en redegjørelse i anledning statsbudsjettet, men ikke sagt noe om omfanget.

Ba kommunen drifte

I dagens artikkel avdekker Dagbladet også hvordan Märtha Louise ba Fredrikstad kommune drifte og vedlikeholde svømmebassenget, uten at papirene var i orden. Kontrakten ble inngått i 2007 og de spesifiserte fakturaene dokumenterer at bassenget ble fylt flere somre og reparert av kommunen.

- Hadde vi visst at det ikke var brukstillatelse for bassenget, og at det var noe galt, så ville vi selvfølgelige ikke driftet det for henne, sa virksomhetsleder, Tore Larsen, i Fredrikstad kommune til Dagbladet.

Lundteigen reagerer på atferden.

- Altså, man kan ikke bare be enhver offentlig institusjon om å bistå slik, fordi man har en fin tittel, sier Lundteigen oppgitt.

Ukjent

Verken i årsberetningene eller regnskapene hoffet har sendt til Stortingets går det fram at hoffet er involvert i Märtha Louises private byggearbeider på Hankø.

UKJENT: Michael Tetzschner (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen sier han ikke var kjent med hoffets innsats for Märtha Louises byggearbeider Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UKJENT: Michael Tetzschner (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen sier han ikke var kjent med hoffets innsats for Märtha Louises byggearbeider Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke vært kjent med at denne typen arbeid foregikk, men ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken. Derom den er problematisk i forhold til bevilgningen fra Stortinget, regner jeg med at vi får anledning til å gå det opp i anledning statsbudsjettet denne høsten, sier Michael Tetzschner (H), i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Hoffet tok kontakt

Dokumenter og forklaringer om prosessen inn mot bygningsmyndighetene i Fredrikstad kommune viser at Det kongelige hoff har lagt ned en betydelig innsats for å få Märtha Louises byggeprosjekt på skinner igjen.

- Det kom en henvendelse fra slottsforvalter Ragnar Osnes ved hoffet i 2012. Han ba om et møte med kommunen om utbyggingen. Jeg oppfattet det som at han representerte Det kongelige hoff, sier ingeniør og tidligere saksbehandler i Fredrikstad kommune, Stine Lerhol, til Dagbladet.

Hun møtte senere med Osnes.

- Märtha Louise var ikke til stede på noen møter eller aktiv i saken. I slike større prosjekter, så forholder vi oss ofte til ansvarlig søker, altså den som fronter søknaden overfor bygningsmyndighetene, sier Lerhol.

Ba om ansvarsrett

I desember samme år ba kongens slottsforvalter om å få ansvarsretten for den videre utbyggingen av Märtha Louises private feriested.

<strong>TAUS:</strong> Dagbladet har bedt Slottsforvalter Ragnar Osnes om et intevju. Henvendelsen er ikke besvart. Foto: Knut Falch / SCANPIX
TAUS: Dagbladet har bedt Slottsforvalter Ragnar Osnes om et intevju. Henvendelsen er ikke besvart. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Og deretter, på Det kongelige hoffs brevpapir med signaturen «Slottsforvalter», ba Osnes om at svømmebassenget som var brukt uten nødvendige tillatelser fikk en midlertidig brukstillatelse.

Det ble ikke opplyst om bassenget allerede var tatt i bruk flere år tidligere.

Slottsforvalter Osnes overtok det formelle ansvaret for utbyggingen av Märtha Louises private feriested i januar 2013, viser dokumentene.

Ikke listet som kongelig eiendom

Märtha Louises eiendommer er ikke på Slottets liste over kongelige eiendommer. Den figurerer heller ikke i oversikter i statsbudsjetter etter 2002 over kongefamiliens private eiendommer, der hoffet skal utføre forvaltning, drift og vedlikehold. Arbeidene hoffet har utført for Märtha Louise er ikke redegjort for i hoffets årsberetninger.

<strong>HOFFSJEF:</strong> Hoffsjef Gry Mølleskog er ansvarlig for pengebruken ved Det kongelige hoff. Her foran kongefamilien på
vei inn til middag på Slottet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HOFFSJEF: Hoffsjef Gry Mølleskog er ansvarlig for pengebruken ved Det kongelige hoff. Her foran kongefamilien på vei inn til middag på Slottet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Epost-utvekslinger Dagbladet har fått innsyn i viser at Osnes involverte Kultur- og eiendomsavdelingen ved Det kongelige hoff i kongsdatterens private byggearbeider i Østfold.

Det var en seniorsekretær ved Det kongelige hoffs eiendomsavdeling som 14. desember 2012 sendte søknaden om brukstillatelse for svømmebassenget til Fredrikstad kommune.

Hoffet betalte

Fakturaen for å behandle søknaden om midlertidig brukstillatelse for Märtha Louises basseng, ble sendt fra Fredrikstad kommune til til Slottsforvalter Ragnar Osnes private arkitektfirma i januar 2013. Da betalingen kom, en måned senere, var verken Osnes eller Märtha Louise avsender av pengene.

«Det er DET KONGELIGE HOFF som har betalt denne fakturaen», skriver avdelingsleder Lillian Eidet ved Fredrikstad kemnerkontor til Dagbladet.

<strong>BETALTE:</strong> Kong Harald betalte byggesaksgebyret for Märtha Louise, etter at hoffet tok over ansvaret for utbyggingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BETALTE: Kong Harald betalte byggesaksgebyret for Märtha Louise, etter at hoffet tok over ansvaret for utbyggingen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Byggesaksgebyret er betalt av kongen privat, skriver kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

- Ryddighet styrker kongehuset

Lundteigen vil ha en slutt på det han karakteriserer som en sammenblandingen av kongefamiliens privatøkonomi og Stortingets bevilgninger til Det kongelige hoffs drift av Slottet og det offisielle kongehuset.

- Kongehuset pleier å være lydhøre for signalene som kommer fra vår komité. En mer ryddig opptreden fra Slottet vil styrke kongehusets omdømme, sier Lundteigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer