- Helt tydelig en ukultur som utvikler seg i kongehuset

Per Olaf Lundteigen (Sp) er saksordfører for bevilgningene til kongehuset. Han reagerer på at Slottet engasjerte seg i Märtha Louises basseng-rot og lar skattebetalerne ta regningen.

UENIG MED SLOTTET: Saksfører for bevilgningene til kongehuset på Stortinget, Per Olaf Lundteigen, leser Det kongelige hoffs brev til Fredrikstad kommune, der Slottsforvalteren ber om brukstillatelse for Märtha Louises private svømmebasseng. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
UENIG MED SLOTTET: Saksfører for bevilgningene til kongehuset på Stortinget, Per Olaf Lundteigen, leser Det kongelige hoffs brev til Fredrikstad kommune, der Slottsforvalteren ber om brukstillatelse for Märtha Louises private svømmebasseng. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juni avdekket Dagbladet hvordan Det kongelige hoff, på tvers av Stortingets budsjettvedtak, i over et tiår har brukt betydelige midler til drift og vedlikehold av de kongeliges egne private eiendommer.

- Slottet har ikke brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger, uttalte saksfører for bevilgninger til kongehuset i Stortinget, Per Olaf Lundteigen (Sp) den gang.

Slottet avviste flere ganger at pengene var brukt feil.

Nå vekker gårsdagens Dagblad-sak om hoffets engasjement for Märtha Louises private og kontroversielle bassengprosjekt i strandsonen på Hankø reaksjoner blant flere folkevalgte:

- Med denne praksisen blander Slottet sammen kongehuset som offentlig institusjon og kongefamiliens private anliggende og eiendommer. Det er nødvendig med en opprydding, og det vil vi bidra til, sier saksordføreren for bevilgninger til kongehuset i Stortinget, Per Olaf Lundteigen (Sp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det er Lundteigen og hans komite som bevilger pengene hoffet bruker over statsbudsjettet, 173,4 millioner i 2015.

Prinsesse Märtha Louise er i dag ikke en del av kongehuset. Hun frasa seg privilegier, tittelen kongelig høyhet og apanasjen i 2002 for å leve av egen inntekt. Siden 2007 har hun omsatt for godt over ti millioner kroner på engleskolen og andre opptredener.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer