Anmeldelse: «Tiger King» sesong 2 på Netflix

Helt ubrukelig

Andre sesong av braksuksessen «Tiger King» har skuffende lite å tilføye til den ekstreme historien vi fikk presentert i første sesong.

Bildetekst: «Tiger King» vakte oppsikt for sin drøye og dyptgående skildring av livet til Joe Exotic. Kommersielt sett er det sikkert lurt å fortsette serien, men det går på kompromiss med kvaliteten. Foto: Scanpix
Bildetekst: «Tiger King» vakte oppsikt for sin drøye og dyptgående skildring av livet til Joe Exotic. Kommersielt sett er det sikkert lurt å fortsette serien, men det går på kompromiss med kvaliteten. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Tiger King sesong 2

Dokumentar

Tidspunkt: Premiere 17. november
Kanal: Netflix

«Joe Exotic er tilbake»
Se alle anmeldelser

Netflix-serien «Tiger King» var en aldri så liten sensasjon mens pandemien stod på som verst. Serien ble en annen samtaleåpner enn de virusrelaterte frasene, og ikke uten grunn. Den tok seerne inn i en verden få utenforstående har sett maken til. «Tiger King» sesong 2 går enda lenger inn i de spesielle omstendighetene som sendte den såkalte Joe Exotic i fengsel mot slutten av sesong 1.

Utgangspunktet er livet til tigeroppdretteren Joe Exotic, som ble fengslet etter å ha blitt beskyldt for å ha hyret inn en leiemorder for å drepe Carole Baskin, en av motstanderne sine. Historien om Joe Exotic gjorde det naturlig å fortelle om miljøet rundt ham. Man kan mildt sagt si at det rommer noen særegne karakterer, mennesker man knapt ville trodd på om de hadde vært figurer i en roman.

I fengsel

Sesong to starter under pandemi-nedstengningen med en fengslet Joe Exotic, som er fullt klar over hvilken status serien har gitt ham. Han skulle gjerne ha opplevd det, fremfor å forestille seg berømmelsen innenfor de sterile celleveggene.

Videre tar serien et dypdykk ned i Exotics fortid. Skammen rundt å være homofil viser seg å ha vært en sentral del av livet hans, og har blant annet bidratt til selvmordstanker over lengre tid. Heller ikke denne gangen sparer de på bifigurer, og både gamle kjente og nye ansikter dukker opp på skjermen for å løse mysteriet om hva som egentlig skjedde mellom Exotic og dyrevernsforkjemperen Carole Baskin.

Det blir allerede i første episode klart at serieskaperne brant opp kruttet i forrige sesong. Sesong 2 virker å være et oppgulp av alt som ikke var spektakulært nok til å være med i forrige runde.

Rotete

Fra starten av har «Tiger King» hatt en rotete struktur. Serieskaperne kan ikke berømmes for å være gode retorikere. Også andre sesong er vanskelig å følge med på, hovedsakelig fordi plottet er rotete lagt opp. Det hoppes i tid, innfallsvinkler og tematikk om hverandre.

Dette tyder på dårlig historiefortelling fremfor en spennende oppbygning.

Seriens utleverende fremstilling på de involvertes bekostning av deres integritet. Miljøskildringen er tidvis latterliggjørende. Intervjuobjektene velger selv å stille opp foran kameraet, men situasjonene de befinner seg i mens de deler erfaringer, er ofte problematiske. Kanskje det er derfor serien har fått en slik bred appell, fordi tilgangen på det totalt grenseoverskridende og til et ekstremt miljø, vekker kikkeren i oss.

Første sesong kunne anklages for å være spekulativ, og viste ting som ikke burde vært lov å vise. Deriblant et selvmord på overvåkningskamera. Andre sesong er langt ifra like ekstrem, men byr likevel på noen drøye sekvenser for dem som ønsker å sjokkeres.

Overflødig fortsettelse

Første sesong hadde mye på hjertet, med en unik historie som overgår all fiksjon. Fortsettelsen mangler engasjementet og velviljen til å fortelle. Mannen det hele dreier seg om, Joe Exotic, er like frastøtende fascinerende, men at han denne gangen stort sett er framstilt gjennom arkivopptak og intervjuer gjort i fengselet, og dermed mer fraværende, blir en merkbar demper på spenningen.

Trengte vi egentlig en ny sesong av «Tiger King»? Mange har håpet og gledet seg, men nå som den er her konkluderes spørsmålet med at andre sesong blir overflødig. Første sesong kunne eksistert for seg selv, og kanskje med tiden blitt en kultklassiker. Men fortsettelsen trengte vi altså ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer