KOMMENTARER

Russland og USA

Helt uenige om Nord-Korea

USA og Russland er dundrende uenige om Nord-Korea. Men da Trump og Putin snakket på telefon torsdag, skinte sola, skal vi tro rapportene.

SNAKKET SAMMEN: Donald Trump og Vladimir Putin snakket om blant annet Nord-Korea denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix
SNAKKET SAMMEN: Donald Trump og Vladimir Putin snakket om blant annet Nord-Korea denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Uenigheten har kommet ganske eksplisitt til syne denne uka. Det begynte med at USAs utenriksminister Rex Tillerson kom med forsonende kommentarer om Nord-Korea, og en oppfordring til dialog.

- Vi er klare til å ha et første møte uten forhåndsbetingelser. La oss bare møtes, og vi kan snakke om været hvis det er det dere vil. Eller om det skal være et firkanta eller rundt bord (...) Men kan vi i det minste sette oss ned, og se hverandre ansikt til ansikt, og så kan vi begynne å tegne et kart, et veikart om hva vi kan være villige til å jobbe mot, sa Tillerson tirsdag.

Utsagnet kom som lyn fra en klar himmel. USAs betingelser for å snakke direkte med Nord-Korea har vært at både det kjernefysiske våpenprogrammet, og rakettprogrammet, skulle skrotes. Utsagnet ble da også hyllet i Moskva som en realistisk tilnærming til den utfordringen Nord-Korea er. Men hvis Tillersons tilbud kom overraskende på Moskva, så kom det også overraskende på Det hvite hus, skriver blant annet CNN. For onsdag sa kilder i Det hvite hus til Reuters at USA ikke hadde skiftet standpunkt i forhold til Nord-Korea, og at enhver forhandling med Kim Jong-uns regime er avhengig av at det først endrer sin holdning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.