Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Russland og USA

Helt uenige om Nord-Korea

USA og Russland er dundrende uenige om Nord-Korea. Men da Trump og Putin snakket på telefon torsdag, skinte sola, skal vi tro rapportene.

SNAKKET SAMMEN: Donald Trump og Vladimir Putin snakket om blant annet Nord-Korea denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix
SNAKKET SAMMEN: Donald Trump og Vladimir Putin snakket om blant annet Nord-Korea denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenigheten har kommet ganske eksplisitt til syne denne uka. Det begynte med at USAs utenriksminister Rex Tillerson kom med forsonende kommentarer om Nord-Korea, og en oppfordring til dialog.

- Vi er klare til å ha et første møte uten forhåndsbetingelser. La oss bare møtes, og vi kan snakke om været hvis det er det dere vil. Eller om det skal være et firkanta eller rundt bord (...) Men kan vi i det minste sette oss ned, og se hverandre ansikt til ansikt, og så kan vi begynne å tegne et kart, et veikart om hva vi kan være villige til å jobbe mot, sa Tillerson tirsdag.

Utsagnet kom som lyn fra en klar himmel. USAs betingelser for å snakke direkte med Nord-Korea har vært at både det kjernefysiske våpenprogrammet, og rakettprogrammet, skulle skrotes. Utsagnet ble da også hyllet i Moskva som en realistisk tilnærming til den utfordringen Nord-Korea er. Men hvis Tillersons tilbud kom overraskende på Moskva, så kom det også overraskende på Det hvite hus, skriver blant annet CNN. For onsdag sa kilder i Det hvite hus til Reuters at USA ikke hadde skiftet standpunkt i forhold til Nord-Korea, og at enhver forhandling med Kim Jong-uns regime er avhengig av at det først endrer sin holdning.

Det grunnleggende spørsmålet er hvor mye press man skal legge på Nord-Korea. Trumps posisjon ser ut til å ha vært at man skal legge maksimalt økonomisk og politisk press - for ikke å snakke om verbalt press - for å få regimet til Kim Jong-un til å bryte sammen. For Kina og Russland er det motsatte avgjørende. De vil begge legge press på regimet, noe resolusjonen i FNs sikkerhetsråd i september vitner om. Men de vil for all del unngå både regimekollaps og krig.

Den russiske visestatsministeren Igor Morgulov sa det rett ut i går at Russland ikke støtter ytterligere sanksjoner, for det kan «kvele det asiatiske landet økonomisk». Han sa at man nå nærmet seg en «rød linje» når det gjelder sanksjoner mot Nord-Korea, som Russland ikke vil krysse. Putin minnet også Trump om det samme i deres telefonsamtale etter den russiske presidentens maraton-pressekonferanse tidligere på dagen torsdag. Under pressekonferansen var Putin veldig klar. Han sa:

- Jeg vil nødig fornærme noen, men når det gjelder Nord-Korea, så tror vi at det som nå foregår er kontraproduktivt, sa Putin. Og det var åpenbart myntet på Trump. Putin gjentok også i klare ordelag at Russland er motstander at den årlige felles militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea ved Nord-Koreas grense. Både Russland og Kina vil at disse militærøvelsene skal stanse, og at man kan starte der, og be Nord-Korea om å stanse utviklingen av både atomvåpenprogrammet og rakettprogrammet, som en motytelse.

Ifølge russiske medier var det Trump som ville snakke om Nord-Korea. Det er interessant, fordi Trumps ytringer om Nord-Korea gjerne har kommet i form av Twitter-meldinger, som er beregnet på hans kjernevelgere, og ikke for å fremme produktivt diplomati. Både Tillersons utspill på tirsdag, og samtalen mellom Putin og Trump på torsdag kan være tegn i tiden som kan bidra til en annerledes tilnærming til Nord-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!